Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Bronzové oslavy hokejistů Slovenska: Šílenství v Bratislavě. Trenéra málem ušlapali!

Autor: ris

Že o pár stovek kilometrů dál dost možná plápolá válečný konflikt, no a? Přece si Slováci nenechají zkazit tak výjimečný moment. Jejich hokejový nároďák senzačně dobyl olympijský bronz a v Bratislavě po návratu jejich hrdinů propuklo doslova šílenství…

Podceňovaná parta, která si na Hry proklestila cestu přes kvalifikaci, uchvátila hokejový svět. A nejvíc radosti přinesla samozřejmě krajanům pod Tatrami. Desetitisíce z nich na ně v úterý čekaly na náměstí SNP, kde se z toho úspěchu všichni společně radují.

„Ďakujeme,“ křičeli fanoušci, když jejich bronzoví hoši nejprve přistáli ve Vídni, pak stihli společný oběd, aby se ve speciálním autobusu, jenž naposledy vyjel z garáže před deseti lety, kdy Slováci vybojovali na mistrovství světa stříbro, zamířili do víru velkoměsta.

„Je to veliký úspěch a já jsem pyšný na všechny. Od hráčů po realizační tým. Je to práce všech,“ vykládal jako vždy klidný sympaťák Craig Ramsey. Strůjce slovenského megaúspěchu fandové radostí div neušlapali. Kanadský sedmdesátník toho už zažil mnohé. Ať už jako hráč, nebo jako trenér. Vedl kluby v NHL, jeho srdce ale patří Slovákům. A pro fanoušky je hrdinou snad ještě větším než zázračný mladík Juraj Slafkovský.

Právě sedmnáctiletá hvězda si na pódiu musela alkohol odpustit, ale vzal to za něj obránce Liberce Rosandič, který před fanoušky vyžahnul téměř na ex lahev bublinek. A do toho z plných plic pěl skladbu Karla Duchoně „Mám ťa rád“. Skladba zněla slovenskou kabinou před každým zápasem v Pekingu.

Chybět nemohl ani megahit Petera Nagyho. To už se všichni všude kolem drželi za ramena a shodli se: „Aj tak sme stále frajeri!“

Slovenský reprezentant Peter Zuzin po návratu z olympijských her domů na Slovensko
Slovenský reprezentant Peter Zuzin po návratu z olympijských her domů na Slovensko