Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pláču jako mimino. Legendu Navrátilovou dojal plný Václavák!

Autor: ris

V komunistickém Československu cítila tenisová legenda Martina Navrátilová (65) takovou beznaděj, že v polovině sedmdesátých let emigrovala do USA. Nehodlala žít pod diktátem Sovětského svazu a stala se Američankou. Američankou s českými kořeny, jež byla po převratu v roce 1989 hrdá, že jí tělem koluje česká krev. A pyšná je i teď!

Po tvářích jí tekly slzy. To zrovna na dálku sledovala desetitisíce lidí v centru Prahy, kteří se vydali alespoň symbolicky podpořit Ukrajinu v nelítostném boji s Putinem. „Tohle je pro ukrajinská demonstrace na Václavském náměstí v Praze. To je pohled, brečím jako mimino,“ napsala v angličtině na twitteru.

Čechům není osud země prezidenta Volodymyra Zelenského lhostejný. Osmnáctinásobná grandslamová vítězka ve dvouhře jim za to po svém poděkovala: „Tak jsem se teď rozbrečela. Zůstáváme s Ukrajinou,“ vzkázala z dalekých USA tenistka, která má za manželku o sedmnáct let mladší rodačku z Moskvy Julii.   

Ale na KGBáky a diktátory jako je Putin je Navrátilová ras. Má na ně jasný názor. „A tak mě zaráží mě, že i ti, kteří komunistický režim zažili, chtějí, aby se staré časy vrátily. Nechápu! (naštvaně) Jak si mohou říkat, že to za těch komunistů tak špatný nebylo? Opravdu nebylo? To mají tak blbou paměť? Nebo krátkou? Tu lítost a trápení, které se tehdy dalo pozorovat na obličejích lidí, už teď, naštěstí, vidět není... Díkybohu!“ vyprávěla, když před pěti lety slavila šedesátku.

I proto je teď vděčná, jak Evropa na válku o Ukrajinu zareagovala.

Navrátilová je na skok doma v Česku.
Navrátilová je na skok doma v Česku.