Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pljuščenko o krasobruslařích, které podvedl: Jsme v pohodě, vystoupí i příště!

Autor: sm

Všechno je v pořádku, nic se neděje! Takovou mlhou přikryl ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko (39) zmatek a šok, který vznikl po jeho podivné show. Akce, která měla původně podpořit sportovce, jejichž dveře na mezinárodní scénu se zavřely spolu s vpádem ruských vojsk na Ukrajinu, se totiž nakonec zvrtla v Putinovu propagandu. Typickým ruským mlžením se pak Pljuščenko snažil fanoušky ujistit, že ačkoliv se někteří účinkující naštvali nad tím, co za paskvil z původně sympatického záměru vytvořil, příště vystoupí znova!

Krasobruslařský šampion Jevgenij Pljuščenko chtěl uspořádat akci, o které se bude dlouho mluvit. A povedlo se. Z jeho show v Tule byli v rozpacích nejen diváci, ale i samotní účinkující. Například Michail Kolada, olympijský vicemistr z Pchjongčchangu, nakonec bez uvedení důvodu vůbec nevystoupil, další krasobruslaři sice po hovoru s šéfem svazu na led skutečně vyjeli, ale na sociálních sítích se potom s fanoušky podělili o své rozčarování. 

„Opravdu jsem chtěla věřit, že sport je mimo politiku, ale dnes to bylo úplně jiné. Miluji krasobruslení, upřímně miluji to, co dělám, žiju tím. Chci se účastnit soutěží, chci bruslit, chci připravovat nové programy, chci se účastnit show. Ale nechci, aby se výkony sportovců staly prostředkem manipulace a přesvědčování. Jsem úplně zmatená,“ napsala například Jelizaveta Tuktamyševová (25), jejíž hlas byl slyšet asi nejvíce.

Pljuščenko ale popřel, že by měl s mistryní světa z roku 2015 problém. Hlasná trouba Kremlu podle všeho očekává, že na sobotním pokračování turné »Union of Champions« Jelizaveta opět vystoupí. „Tuktamyševová se zúčastní. Jsme s ní v pohodě. Všechno je v pořádku," prohlásil Pljuščenko podle webu Teleprogramma. „Na plakátech je uvedeno, kdo se této show zúčastní. Všechny vstupenky jsme vyprodali. Na »Union of Champion« v Petrohradu bude 12 800 diváků. Plný dům,“ kasal se olympijský šampion z Turína.

První vystoupení v rámci Pljuščenkovy show vzbudilo rozpaky prakticky vším, kde to bylo možné. Začalo to lístky, na které krasobruslař nechal otisknout vražedné písmeno »Z«, kterým jsou označeny tanky ruských vojsk.

Navíc přesto, že ruský šampion ohledně západních sankcí vždy tvrdil, že politika nemá se sportem co dělat, v úvodu akce přišla zahajovací řeč od jednoho z místních politiků. Třešničkou na dortu byl poté fakt, že v řeči zazněla výzva k jednotné podpoře Ruska i prezidenta Putina. Kromě toho mohli diváci na této krasobruslařské show napsat podpůrné vzkazy ruským vojákům.

Jelizavetu konečný atmosféra akce dost zklamala. Podle Pljuščenka prý ale bude vystupovat dál
Jelizavetu konečný atmosféra akce dost zklamala. Podle Pljuščenka prý ale bude vystupovat dál