21. března 2022 • 13:55

Z jako Za válku. Tihle šampioni podpořili Putinovu akci pro davy

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
2
  • Vladimir Putin má velkou podporu i mezi ruskými sportovciVladimir Putin má velkou podporu i mezi ruskými sportovciFOTO: koláž iSport.cz

    Zatímco Ukrajinci umírají ve válce vyvolané Vladimirem Putinem, několik známých ruských sportovců se v pátek zúčastnilo režimní reklamky na moskevském stadionu v Lužnikách. Byli mezi nimi i olympijští šampioni a hvězdy svých sportů, nebo gymnasta Ivan Kuljak, který nechvalně proslul provokací s válečným písmenem Z. Kdo byl na oslavách ruské propagandy?

  • IVAN KULJAK

    Dvacetiletý sportovní gymnasta způsobil skandál na závodě Světového poháru v Dauhá, když přišel na vyhlášení soutěže na bradlech v dresu s ruským válečným symbolem Z na prsou. Kuljak v něm byl třetí a při ceremoniálu stál vedle vítězného Ukrajince Ilji Kovtuna. Mezinárodní federace FIG teď zvažuje, že ho zpětně diskvalifikuje a navíc jemu i ruské šéftrenérce Valentině Rodionenkové hrozí ročním distancem. Té však stále nedochází, proč se svět zlobí. „Chci říct, že jsem ve své dlouhé kariéře nikdy nezažila takové ponížení. Ani po našem bojkotu olympijských her v USA v roce 1984,“ řekla Rodionenková pro R-Sport.

    Uprostřed na hromadné fotografii je gymnasta Ivan Kuljak obklopen dvojicí sester Averinových. V horní řadě stojí mimo jiné Alexandr BolšunovFoto Twitter

  • ALEXANDR BOLŠUNOV

    Tohle je těžký kalibr. Bolšunov patří v posledních pěti letech mezi hlavní tváře světového běžeckého lyžování. Dvojnásobný vítěz Tour de Ski i celkového pořadí Světového poháru je nejvážnějším soupeřem Nora Johanesse Hösflota Klaeba. Na nedávné olympiádě v Pekingu ho předčil, když získal celkem pět medailí, z toho tři zlaté ve skiatlonu, zkráceném závodě na 30 kilometrů bruslením a ve štafetě. Bolšunov se Putinovy akce v Lužnikách zúčastnil, zdá se ale, že na sobě zlovolné „Z“ neměl.

    Alexandr BolšunovFoto Reuters

  • JEVGENIJ RYLOV

    Velká plavecká hvězda. Rylov získal na loňské olympiádě v Tokiu zlaté medaile na 100 a 200 metrů znak a přidal stříbro jako člen štafety na 4x200 metrů kraulem. Na znakařské dvoustovce je navíc dvojnásobným mistrem světa. Ruským bombardováním už bylo zasaženo několik ukrajinských bazénů. Trenérka Ayuna Morozovová přežila nálet, po kterém byla dvě hodiny uvězněná pod troskami. Ukrajinský plavec Andrej Govorov, světový rekordman na 50 metrů motýlek, na Instagramu uveřejnil story, v němž zmínil své přátelství s Rylovem, zároveň ho ale kritizoval za účast na akci v Lužnikách. Rylov si ho následně na Instagramu zablokoval.

    Jevgenij Rylov (druhý zleva), vzadu v čepici Alexandr Bolšunov a vpravo na kraji stojí krasobruslaři Kacalapov a SinicinováFoto Twitter

  • DINA A ARINA AVERINOVY

    Dvojčata, která kralují světu moderní gymnastiky. O dvacet minut mladší Dina Averinová je čtyřnásobnou mistryní světa ve čtyřboji, na olympiádě v Tokiu ale prohrála s Izraelkou Linoy Ashramovou a Rusko tak bylo poprvé od roku 1996 bez zlata. Arina získala na MS dvě stříbrné medaile. V Lužnikách si gymnastky udělaly selfíčko s krasobruslaři Nikitou Kacalapovem a Viktorií Sinicinovou, zdá se ale, že písmena „Z“ radši vymazaly na photoshopu.

    Dina a Arna Averinovy, krasobruslaři Nikita Kacalopov a Viktoria SinicinováFoto Twitter

  • NIKITA KACALAPOV, VIKTORIA SINICINOVÁ

    Krasobruslařský stříbrný taneční pár z olympiády v Pekingu, který se objevil na selfíčku gymnastických dvojčat Averinových s vymazaným válečným „Z“ na bundách. Kacalopov se Sinicinovou v Pekingu získali také zlatou medaili v týmové soutěži.

    Nikita Kacalapov a Jevgenija SinicinováFoto Reuters

  • VLADIMIR MOROZOV, JEVGENIJA TARASOVOVÁ

    Vladimir Morozov je taky slavný plavec, devítinásobný mistr světa v krátkém bazénu v kraulových disciplínách. V Lužnikách se ale ukazoval jeho jmenovec, krasobruslař Vladimir Morozov, který získal s partnerkou Jevgenijí Tarasovovou na Hrách v Pekingu stříbrnou medaili ve sportovních dvojicích. Tarasovová byla v Lužnikách taky.

    Vladimir Morozov se svou olympijskou medailíFoto Reuters

  • VIKTORIA LISTUNOVOVÁ

    Šestnáctiletá dívenka je nejnovější senzací ruské sportovní gymnastiky. Na loňské olympiádě v Tokiu pomohla ke zlatým medailím v týmové soutěži, zároveň už taky získala titul mistryně Evropy ve víceboji.

    Mladičká gymnastka Viktorija ListunovováFoto Instagram

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud