Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pljuščenkova show se zvrhla v ostudu: Vražedné »Z« na lístcích a vzpoura krasobruslařů!

Autor: sm

Domluvil si hvězdná jména a plánoval skvostnou show, namísto toho málem na ledě tančil sám! Záměr Jevgenije Pljuščenka (39) uspořádat sportovní podívanou ve chvíli, kdy má mnoho ruských sportovců zákaz startovat na mezinárodních soutěžích, se zvrhl v podporu Putinovy války na Ukrajině. 

Měla to být show, jakou Rusko dosud nevidělo. Nevídaná byla ale nakonec paradoxně jen neochota části krasobruslařů se akce zúčastnit. Pljuščenko totiž původně ušlechtilý záměr dát ruským sportovcům prostor a práci, když nesmí startovat na profesionální úrovni, proměnil v propagandistickou šaškárnu.

Cíl akce byl zřejmý už ze vstupenek. Na ty nechal olympijský vítěz z Turína natisknout válečné »Z«, které uvozovalo heslo „Za mír! Za Rusko! Za budoucnost!“. Jako by se inspiroval v sovětských časech.

Hlásné trouby

Show měla údajně čtyři moderátory, mezi nimiž pochopitelně nechyběla ani Pljuščenkova žena Jana. „Naše turné je na podporu našich sportovců, kteří byli diskvalifikováni kvůli sankcím a nedostali se na mistrovství světa. Naše show je mimo politiku, jsme tu pro naše sportovce,“ hlásala Rudkovská.

Jak se později ukázalo, akce byla naopak s politikou spjatá od začátku do konce. V Ledovém paláci v Tule, kde se  konala, bylo k dispozici místo pro vzkazy ruským vojákům na Ukrajině.

Večer navíc zahájil místní politik Nikolaj Vorobajev, který ve svém projevu zmínil důležitost »svornosti, podpory vlasti, prezidenta a všech, kteří riskují své životy, aby podali pomocnou ruku lidem v hrozných nesnázích«. Někteří z přítomných diváků nejspíš tou dobou museli tápat, jestli je řeč o zavražděných ukrajinských civilistech, znásilněných ženách a batolatech, anebo kdo že to trpí na ruské straně.

VIDEO: Pljuščenkovi před časem ukázali, jakou drezuru podstupuje jejich syn
Mladý Pljuščenko podstupuje drezuru
Video se připravuje ...

Nutné říct, že ruští sportovci jsou v otázce propagandy zvyklí na ledasco, Pljuščenkova show ale byla tak bizarní, že to rozhodilo i samotné účinkující. Rozpačití krasobruslaři vůbec nevěděli, jestli vyjet na led. Nakonec jim musel telefonicky domluvit generální ředitel Ruské krasobruslařské federace Alexandr Kogan. Představení tak začalo zrhuba se čtyřicetiminutovým zpožděním.

Podvedení sportovci?!

Někteří nakonec přeci jen vyjeli, na ledě se ale nakonec vůbec neukázal třeba Michail Kolada, olympijský vicemistr z Pchjongčchangu. Důvod své absence však nijak nekomentoval. Jiní účinkující byli na sociálních sítích mnohem sdílnější a snažili se vysvětlit, proč na takovém paskvilu vystupovali. 

Například mistryně světa z roku 2015 Jelizaveta Tuktamyševová (25) přiznala, že takhle si spolupráci s Pljuščenkem nepředstavovala. „Opravdu jsem chtěla věřit, že sport je mimo politiku, ale dnes to bylo úplně jiné. Miluji krasobruslení, upřímně miluji to, co dělám, žiju tím. Chci se účastnit soutěží, chci bruslit, chci připravovat nové programy, chci se účastnit show. Ale nechci, aby se výkony sportovců staly prostředkem manipulace a přesvědčování. Jsem úplně zmatená,“ uvedla k akci, na kterou Pljuščenko angažoval také svého malého syna Alexandra.

Už z designu lístků bylo jasné, že na akci bude hrát prim politika a vládní propaganda
Už z designu lístků bylo jasné, že na akci bude hrát prim politika a vládní propaganda