Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Expert rozebral Jágrovu nehodu: Co udělal špatně a co ho zachránilo?

Autor: pl, Tomáš Koníček

Hvězdný hokejista Jaromír Jágr (50) si umí vybrat nejen elektrokolo, ale také elektromobil. Jeden takový mu zachránil život, když do něj v Praze prudce narazila tramvaj. Dopravní expert Jan Pechout totiž řekl, že kdyby to bylo starší auto, dopadlo by to mnohem hůř! 

Legendární útočník vyvázl z autonehody s lehkým zraněním ruky, do nemocnice jet odmítl. Pechout navíc celou situaci podrobně popsal a vysvětlil. „Řidič nesledoval zrcátka, což je jedna ze základních řidičských povinností, tedy neustále sledovat provoz kolem sebe,“ přiblížil Jágrovu chybu. „Řidič se musí chovat tak, aby nikoho neohrozil. Omezit může, ale ne ohrozit. U tramvají a kolejových vozidel platí absolutní přednost. Tramvaj totiž neuhne, ta může jen brzdit. Takže řidič tramvaje nic dalšího dělat nemohl."

Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu může vděčit především svému elektromobilu, který ho ochránil před katastrofou. „Řidič měl štěstí v tom, že jel v moderním a bezpečném autě, které má výstuhy na boční nárazy. Byla to tvrdší pusa a asi by měl smůlu, kdyby jel v nějakém starším autě, které nemá výstuhy a airbagy. V tom případě by měla nehoda mnohem vážnější následky," objasnil Pechout náraz tramvaje.

,,Myslel jsem si, že je to můj konec"

Člen prestižního Triple Gold Clubu se později k celé situaci vyjádřil na facebooku, kde děkoval Bohu. ,,Chtěl bych vám jen krátce sdělit, co se dnes stalo, kdy jsem byl součástí dopravní nehody. Byla to moje chyba. Na Plzeňské jsem se snažil přejet z jednoho směru do druhého. Kontroloval jsem si tu druhou stranu a ve vhodnou chvíli jsem do ní najel. Byl ale velký provoz a v tom jsem nestihl zareagovat na tramvaj, která jela velkou rychlostí ve stejném směru jako já. Všiml jsem si ji půl metru přede mnou, na poslední chvíli. Myslel jsem si, že je to můj konec," svěřil se Jágr na sociální síti.

Držitel zlaté medaile z Nagana mimo jiné pouze potvrdil Pechoutova slova, když děkoval za svou Kiu, která mu zachránila život. ,,Vždy jsem... věřil, že vyšší moc má nade mnou ochranou ruku a dnes jsem se o tom znovu přesvědčil. Díky Bohu! A také mě překvapila a vlastně i zachránila moje KIA, ze které jsem i přes to, jak to hrozivě vypadalo, vylezl bez zranění. Co je ale nejdůležitější, že se cestujícím v tramvaji nic nestalo. Tímto bych tuto smutnou událost zakončil. A děkuji všem za pochopení a také za pomoc těm, kteří na místě zasahovali," napsal Jágr závěrem.

Legendární hokejista Jaromír Jágr
Legendární hokejista Jaromír Jágr