Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

První a poslední prohra. Boxoval proti neviditelnému soupeři, pak zemřel (†24)

Autor: pl

Něco takového snad boxerský svět ještě nezažil. V rámci turnaje, který se konal v jihoafrickém městě Durban, se mezi sebou střetli Simiso Buthelezi a Siphesihle Mntungwa. Konec zápasu si tamní přítomní budou pravděpodobně pamatovat až do konce života. Prvně jmenovaný z boxerské dvojice totiž umřel. Jednalo se přitom o jeho první, a zároveň poslední prohru. 

Tragédie se stala v samotném závěru duelu. V 10., posledním kole to už vypadalo, že Buthelezi má protivníka na lopatkách, když ho složil do provazů, jenže poté se stalo něco zcela nepochopitelného.

Poté, co se Mntungwa zvedl na nohy, se Buthelezi otočil k vedlejšímu rohu, a začal zuřivě boxovat do prázdna. Rozhodčí neváhal, a souboj rychle ukončil. O několik chvil později zkolaboval, a to přímo v ringu. Celá situace vypadala velice znepokojivě.

Krvácení do mozku

Podle zástupců asociace Boxing South Africa utrpěl Buthelezi krvácení do mozku. „Panu Buthelezimu se v nemocnici dostalo té nejlepší možné péče, ale naneštěstí svým zraněním podlehl,“ stálo v oficiálním prohlášení. 

„Upřímnou soustrast a slova útěchy vyjádřil například ministr sportu, ministr umění i ministr kultury. Rodina a asociace si všech kondolencí váží,“ prohlásili zástupci. Před osudným zápasem měl přitom Buthelezi skvělé výsledky. Ani jednou neodešel jako poražený. Jeho první prohra v ringu se tak zároveň stala poslední.

Jihoafrický boser Simiso Buthelezi boxuje proti neviditelnému soupeři. Později umírá v nemocnici na krvácení do mozku
Jihoafrický boser Simiso Buthelezi boxuje proti neviditelnému soupeři. Později umírá v nemocnici na krvácení do mozku