Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Rusové z NHL si v Praze nezahrají? Ministerstvo mě požádalo o jejich jména, tvrdí Hašek

Autor: pl

Legendární Dominik Hašek platí kvůli válce na Ukrajině za známého odpůrce jakékoli tolerance Rusů ve sportu. Jejich účast v soutěžích považuje za nástroj propagandy a chce jejímu šíření zabránit. A to třeba i v megazápase, který na začátku října chystá v Praze NHL.

Dvojnásobný nejužitečnější hráč NHL se se svou novou iniciativou pochlubil na Twitteru. „Mám radost. Věci se začínají hýbat,“ uvedl Hašek na úvod. „Ministerstvo zahraničních věcí ČR mě požádalo o jména ruských hráčů v NHL, kteří by v Praze 7. a 8. října mohli nastoupit.“ Možnost případné absence ruských hokejistů během pražského dvojzápasu mezi San Jose Sharks a Nashville Predators tak začíná dostávat jasnější obrysy.

Hašek také tvrdí, že má zajistit spojení se samotnou hvězdnou ligou. „Zároveň mě požádali o kontakt na vedení NHL. Hodně práce před námi, ale věci se už dávají do pohybu,“ doplnil někdejší gólman.

Ministerstvo jednání, které vyšlo z iniciativy Haška, potvrzuje. „Neumožnění vstupu sportovců Ruské federace plně koresponduje s deklarací ministrů sportu, závěry neformální rady ministrů zahraničních věcí i s vodítky Evropské komise vydanými minulý pátek," uvedl k účasti Rusů v Praze náměstek ministra Martin Smolek.

Celkem se hraje o účast osmi Rusů. Na straně San Jose to jsou útočníci Alex Barabanov, Danil Guščin, Timur Ibragimov, Jevgenij Svečnikov a bek Artěmij Kňazev. Na soupisce Nashvillu jsou forvardi Jegor Afanasjev, Jakov Trenin a brankář Jaroslav Askarov.

Bývalý hokejový gólman Dominik Hašek je proti účasti ruských hokejistů na zápasech NHL v Praze
Bývalý hokejový gólman Dominik Hašek je proti účasti ruských hokejistů na zápasech NHL v Praze