Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hašek se pustil do Rusů a ex-spoluhráč zuří: Vrať peníze z KHL!

Je to tady znova. Legendární brankář Dominik Hašek si opět nebere s Rusy servítky. Nedávno si pochvaloval vyloučení Rusů a Bělorusů z Wimbledonu. Jaký důvod má tentokrát? Nelíbí se mu potencionální účast ruských hokejistů na zápasech NHL v Praze mezi San Jose Sharks a Nashville Predators, které se uskuteční letos 7. a 8. října.

Zlatý medailista z Nagana navrhl zákaz ruských hokejistů během této akce na Twitteru. „Pokud vedení NHL vpustí jakéhokoliv ruského hráče do utkání vzhledem k současné situaci, budu to považovat za neodpustitelný čin,“ nedržel se Hašek zkrátka a pokračoval ve svém projevu.

„Pokud se tak stane, udělám všechno pro to, aby se tyto zápasy u nás neodehrály. Budu apelovat na vládu ČR, pořadatelé akcí, potencionální partnery i veřejnost. Pokud se zápasy odehrají, vyzývám vás, abyste tohle rozhodnutí ignorovali a odsoudili. Uvědomte si, že účastí ruských sportovců bychom udělali Rusku a jejich akcím obrovskou reklamu.

Inzerovali bychom agresi ruské armády proti demokratické zemi, zabíjení desítek tisíc Ukrajinců a zločiny proti lidskosti. Zápas NHL v Praze by měl být oslavou světového hokeje, nikoliv reklamou na ruské zločiny na Ukrajině. To by bylo neuctivé nejen vůči NHL, ale hlavně vůči Ukrajině a jejím občanům,“ zdůraznil dvojnásobný vítěz Stanley Cupu.

Za San Jose aktuálně hraje z Rusů útočník Alex Barabanov společně s obráncem Nikolajem Knyžovem. Bek Artěmij Kňazev a gólman Alexej Melničuk jsou sice na farmě, ale i oni se už letos objevili na soupisce Sharks. Za Nashville pak hraje útočník Jakov Trenin.

Mluví hlouposti kvůli otřesu mozku

Haškovo vyjádření vyvolalo negativní reakce především v Rusku. Obul se do něj dokonce jeho bývalý spoluhráč ze Spartaku Moskva Nikita Ščitov. „S největší pravděpodobností trpí následky otřesu mozku. Pamatujete si, jak ho na olympiádě v Naganu trefil do helmy Valerij Kamenskij? Muselo ho to tehdy hodně poznamenat,“ vyjádřil se jízlivě bývalý zadák.

„Pokud Hašek říká takové věci, měl by vrátit všechny peníze, které v Rusku vydělal. Politika by se do sportu míchat neměla. Hašek byl skvělý hokejista, ale je to mizerný člověk. Proto si jeho slova až tak neberu. Nečte se to dobře, ale bohužel trpí tím otřesem mozku,“ dodal na závěr.

Dominik Hašek.
Dominik Hašek.