Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Až tři roky vězení pro Vémolu? Podezření z pašování tygrů!

Autor: ptr

Razie, která proběhla ve »Vémolandu«, může mít pro pana domácího pořádně nepříjemnou dohru. Populární bijec Karlos Vémola (37) totiž údajně čelí podezření z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a hrozí mu až tři roky v base!

Vémola, který je proslulý svou láskou k exotické zvířeně, tvrdí, že jde o lživé obvinění. „Jsem velikej milovník zvířat. Chovám je proto, že je miluju, dělám pro ně možný i nemožný. Dokončil jsem kurz řádného chovatele, který má v Česku jen několik desítek lidí. Taky mám povolení na chov lvů, tygrů a krokodýlů, mám schválené výběhy. Prostě podle mého nejlepšího vědomí a svědomí mám všechno tak, jak má bejt,“ uvedl ve svém oficiálním prohlášení.

Zda s tím ovšem bude souhlasit i celní správa, to je prozatím velkou neznámou. Karlos, který má doma dvě lvice a svou lásku ke kočkovitým šelmám často veřejně prezentuje, se nyní bude muset obhájit. Podle informací eXtra.cz ho vyšetřují kvůli podezření z nelegálního obchodu a obstarávání tygrů, kteří jsou přímo ohroženi vyhubením. Podle trestního zákona za to hrozí až tři roky odnětí svobody.

Zdroje eXtra.cz tvrdí, že je Vémola podezřelý ze spáchání přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími plodinami týkající se exempláře druhu přímo ohroženého vyhubením nebo vyhynutím. 

V případě, že mu dokážou prokázat vinu, hrozí kromě pobytu za mřížemi i zákaz činnosti nebo propadnutí věci. Může dojít i na pořádně mastnou pokutu, která se může vyšplhat až k několika milionům.

Paradoxem je, že celá kauza údajně vznikla díky muži z Chrudimska, který se na internetu chlubil malým tygříkem a po razii uvedl, že ho získal s dopomocí hvězdy Oktagonu. ​„Vémola měl údajně do ČR nějak dostat tři nebo čtyři koťata indických tygrů. Jeden měl jít dotyčnému muži, jiný prý zase Číňanům, kteří mládě měli použít na čínskou medicínu. Celníci u u vyšetřovaného zabavili mobil i počítač a mají dost důkazů včetně nahrávek, tohle pod stůl těžko spadne. Vémolu teď vyšetřují de facto jako někoho, kdo je podezřelý z pašování vzácných živočichů, kterým hrozí vyhynutí,“ tvrdí zdroje eXtra.cz.

„Zajímavé bude, jak bude vysvětlovat původ dalšího tygra, kterého ukazoval na Instagramu a tvrdil o něm, že ho má od někoho půjčeného. Podle státních registrů se v ČR letos narodila jen tři mláďata, dvě v Zoo Psáry a jedno u známého chovatele Berouska. Je jasné, že tyhle exempláře se tu tedy náhle zjevily jen tak, z ničeho nic.“

Zápasník Vémola je velkým milovníkem zvířat
Zápasník Vémola je velkým milovníkem zvířat