Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Loprais přejel na Dakaru diváka (†69): Verdikt vyšetřovatelů! Co bude dál?

Autor: sm

Od svých narozenin měl Aleš Loprais (43) jen málo důvodů k úsměvu. Přesně v onen den totiž došlo na Dakaru k tragické nehodě, v níž figuroval jeho vůz. Kvůli vyšetřování musel Loprais z vedoucí pozice legendárního závodu odstoupit. Teď ale konečně přišla ze Saúdské Arábie alespoň jedna dobrá zpráva. Český závodník může domů!

Web Deník.cz přišel v pátek se zásadní informací. Vyšetřování tragické nehody, která stála italského fanouška (†69) život a Aleše Lopraise konec v pouštním závodě, je uzavřeno. A přestože psychické šrámy nejspíš zůstanou, může si alespoň v tomto směru český závodník oddechnout.

„Vyšetřování v místě incidentu bylo uzavřené ve prospěch naší strany. Respektive bylo zjištěno, že posádka nenese na nehodě žádnou vinu. To je pro nás důležité. Teď ještě musíme vydržet do pondělí a pak odlétáme domů speciálem s českými účastníky Rallye Dakar,“ prozradil webu Lopraisův otec Milan, který je v Saúdské Arábii.

Deník dodal, že k dispozici chtělo být Lopraisovi také ministerstvo zahraničí, které bylo připraveno zasáhnout. „Konzulka z našeho zastupitelského úřadu v Rijádu je s panem Lopraisem v kontaktu pro případ, že by potřeboval asistenci při komunikaci s místními úřady. Saudská strana se na náš zastupitelský úřad neobrátila,“ informovalo tiskové oddělení ministerstva. 

Rallye Dakar a přes 80 jeho obětí: nejvíc závodníků, ale i fanoušci v ohrožení
Video se připravuje ...

Neměl šanci ho vidět

Italský fanoušek přišel o život poté, co se snažil vyfotografovat vůz české posádky z nebezpečného místa za dunou. Loprais si ovšem za daných podmínek nejenže nemohl všimnout překážky v cestě, ale ani toho, že k jakémukoliv střetu došlo. Ital sice samotnou nehodu přežil, ale po třech hodinách zemřel při transportu do nemocnice na infarkt.

Český závodník informaci o střetu dostal až později v bivaku a vzhledem k probíhajícímu vyšetřování musel z Dakaru odstoupit. Na sociální sítě po zjištění tragické události přidal zdrcené vyjádření, ve kterém řekl, že jej tato nehoda bude provázet po zbytek života.