Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Záhadná smrt skokana Hájka (†35): Zmizel beze stopy a... Tělo vyplavilo moře!

Autor: T. Mahel, J. Šponar

Od podzimu byl nezvěstný, jeho stopa vedla do Malajsie, a ani jeho nejbližší netušili, co se s ním děje. Teď se ty nejhorší obavy o Antonína Hájka (†35) naplnily. Český rekordman byl na pobřeží tropického ostrova Langkawi nalezen bez známek života.

Po Hájkovi policie neúspěšně pátrala od 2. října. Už když o tom Blesk na podzim jako první informoval, kolovaly zvěsti, že někdejší skokan a trenér je po smrti. Nedal o sobě vědět přátelům, rodině, lyžařskému svazu ani úřadům, všichni si ale pořád udržovali naději. „Hlavně doufám, že je v pořádku, že je třeba šťastný a jen má chvilku, aby byl sám se sebou,“ vzkazovala Antonínovi na dálku jeho exmanželka Veronika. Nové zprávy z Asie dorazily až po několika měsících. Jsou tragické.

Tajemný skon

„Svaz lyžařů České republiky v pátek 10. března zasáhla zdrcující zpráva. Zemřel bývalý vynikající skokan na lyžích, český rekordman a reprezentační trenér Antonín Hájek. Jeho život vyhasl v nedožitých 36 letech. Čest jeho památce,“ vzkázal bez bližších podrobností svaz.

Dle informací Blesku je Hájek po smrti delší dobu (tomu odpovídá i to, že 36. narozeniny by měl před měsícem, přičemž zemřel ve 35 letech). Někdejší skokan na lyžích prý podle zdroje blízkého rodině zemřel už na konci září. Jeho tělo mělo po třech dnech vydat moře na ostrově Langkawi zhruba 20 kilometrů od pevniny. "Identifikace nebyla snadná, proto to trvalo tak dlouho,“ řekl zdroj Blesku s tím, že u sebe zesnulý neměl žádné doklady, které by proces usnadnily.

Rozbouřené moře 

Zatím není jasná příčina smrti, ani zda šlo o nehodu, cizí zavinění, nebo sebevraždu. "Rodina dostala od tamních úřadů informaci, že oceán byl v těch dnech velmi rozbouřený," naznačuje zdroj Blesku a připomíná, že Hájek s oblibou surfoval na prkně.

Ministerstvo zahraničí konkrétnější informace neuvedlo. „Malajsijská policie našemu zastupitelskému úřadu neformálně potvrdila, že ostatky osoby nalezené v oblasti ostrova Langkawi patřily dlouhodobě pohřešovanému českému občanovi. S ohledem na rodinu nebudeme detaily blíže komentovat,“ vzkázal pouze mluvčí Daniel Drake.

Podle dostupných zpráv mělo tělo skokana Antonína Hájka (†35) vyplavit moře
Podle dostupných zpráv mělo tělo skokana Antonína Hájka (†35) vyplavit moře