Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Slávisté v šoku, zemřel mistr ligy Pěnička (†53): Selhalo mu srdce?

Autor: Petr Maňas, Petr Němec

Proboha, vždyť byl pořád tak mladý... Fotbalový národ je v šoku. Zemřel někdejší špičkový obránce Martin Pěnička (†53), defenzivní tahoun slávistických šampionů.

Sice vládnou lize a mají nakročeno k dalšímu titulu, jenže z lidského hlediska prožívají krušné týdny. Krátce po smrti legendárního kouče Františka Cipra (†75) opustil slávistický tábor další její hrdina, který před čtvrtstoletím pomohl k historickému titulu. „Smutek v Edenu. Zemřel významný člen zlaté slávistické party z roku 1996,“ komentoval klubový šéf Tvrdík Pěničkův odchod. 

Parťáci nic netušili

Usměvavý pohodář, dříč. Tak na něj vzpomínají spoluhráči. „Strašně hodnej kluk. Ale na hřišti buldok – zakousl se a nepustil,“ usmál se Vladimír Šmicer. Stejně jako ostatní ani on netušil, co se stalo. „Vůbec nevím,“ řekl Blesku. „Já taky ne, strašně mě to překvapilo,“ přidal se Jiří Štajner. O »Pěňovi« se tradovalo, že měl nemalé problémy se životosprávou.

Podle informací Blesku byl už v prosinci ve špitále. „Vím, že byl nemocný na konci roku a že měl zdravotní problémy už v minulých letech. Mluvilo se o srdíčku,“ přidal jeden z jeho parťáků, který ale nechtěl být jmenován. Jiný zase zaslechl něco o selhání jater...

Hodně nemocný

Během sedmi let v sešívaném dresu odehrál Pěnička 185 zápasů. Byl součástí týmu, který získal titul a postoupil až do semifinále Poháru UEFA. Kopal i za Cheb a Brno, tři sezony strávil v belgickém Lokerenu. Byl i mládežnickým reprezentantem, ligu hrál také jeho starší bratr Pavel.

„Slavii samozřejmě pořád sleduji, je to moje srdcová záležitost. Byl jsem hodně nemocný, takže na stadionu jsem byl naposledy, když slavila titul. Kvůli pandemii pak nebyl ani prostor se tam dostat,“ prozradil loni magazínu Halftime. Včera za něj celý Eden držel minutu ticha.

Fotbalovou legendu údajně trápily zdravotní problémy delší dobu
Fotbalovou legendu údajně trápily zdravotní problémy delší dobu