26. února 2023 • 15:15

Další smutek ve Slavii, zemřel Martin Pěnička (†53). Pod Ciprem bral titul

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nedávno Slavia oplakala legendárního kouče Františka Cipra (†75), teď přišla o člena jeho týmu mistrů z roku 1996. V sobotu ve věku 53 let zemřel Martin Pěnička. Informoval o tom klub. V sešívaném dresu strávil sedm sezon, hrával i v belgickém Lokerenu. „Pjéňa… Mimo hřiště strašně hodný kluk. Ale když na to hřiště přišel, tak bych ho přirovnal k takovému Bořilovi. Prostě se kousl a nepustil. Viděl souboj, hráče a šel,“ vzpomínal na někdejšího spoluhráče ze zlaté sezony Vladimír Šmicer.



Výrazný hráč začátku devadesátých let nasázel za Slavii 22 gólů, dvě trefy si připsal i při slavném tažení do semifinále Poháru UEFA. „Při standardkách byl nebezpečný, uměl se dostat do zakončení. Měl na to čuch. Hrával za jednadvacítku, ale za áčko (reprezentace) už ne. Asi mu chyběla ta rychlost. Nepříjemný hráč. Většinou hrál na straně, beka, někdy předstopera,“ doplnil Šmicer.

„Chybějící rychlost nahrazoval předvídavostí a důrazem. Štípnul tě, zatahal za dres, tady lokýtek, támhle lehký přišlápnutí achilovky… Pomáhal si podobnými věcmi a svého útočníka si připravoval. Jemu by třeba video ve fotbale nevyhovovalo…“ pousmál se Šmicer při vzpomínkách na Martina Pěničku.

Pěničkovu památku připomněl na Twitteru také bývalý slávista David Kalivoda i hráči a diváci před nedělním zápasem v Edenu proti Slovácku.

Pěnička se z Belgie vrátil v roce 2000 do Brna, pak se ještě objevoval ve druhé lize, kde končil v sezoně 2002/2003 v Chomutově. V lize hrával i jeho starší bratr Pavel Pěnička.

Pěnička? Buldok, který se zakousl a nepustil, vzpomíná Nečas
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud