Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Legendární kouč Valášek o Jaškinovi: Dmitrij blbne. Nezvládá to

Autor: sm

Svou oslavnou hláškou pro ruskou armádu si Dmitrij Jaškin (29) rozhněval nejspíš většinu Česka. Zatímco některé jeho chování už jen kvůli angažmá v KHL nezaskočilo, jiní nad počínáním hapitána Petrohradu vrtí hlavou. Mezi nimi je i legendární kouč Horst Valášek (81), který se o svém úhlu pohledu rozpovídal pro Deník.

Hokejový trenér Horst Valášek sklízel úspěchy ve Vsetíně, se kterým se pojí také rodina Dmitrije Jaškina. Toho legendární kouč poznal ještě jako malé dítě. Zná také jeho bratra Michaila a otce Alexeje dokonce trénoval. Svého bývalého svěřence zná jako skvělého hokejistu i člověka. 

„Řekl bych, že na Dmitrije moc vliv nemá. Myslím si, že sám je z celé situace špatný,“ pravil Valášek pro Deník poté, co Dmitrij Jaškin šokoval českou hokejovou veřejnost videem, ve kterém spolu se svým týmem gratuluje ke Dni obránců vlasti.

Málokdo asi čekal, že by dokázal oslavovat ruskou armádu ve chvíli, kdy na Ukrajině přes rok pustoší zemi, vraždí civilisty a páchá zvěrstva na dětech. Oficiálně se tomu v Putinově zemi však nesmí říkat jinak, než »speciální vojenská operace«.

Z videa byl v šoku také sám Valášek: „Je nevhodné se takto chovat a vyjadřovat, Dmitrij blbne. Dost mě to překvapilo,“ přiznal. „Kolísá mezi mlýnskými kameny, ve své hlavě to moc nezvládá. Vždy ale byl takový sám pro sebe,“ popisuje legendární kouč, pod kterým vsetínský klub vybojoval dva ligové tituly.

Horst Valášek si sice myslí, že Rusové na Ukrajině nemají co dělat, ale ohledně vynášení soudů v případě Jaškina je opatrný: „K případu Dmitrije se ale neodvážím dělat soudce, nikdo neví přesné důvody, proč se tak zachoval. Vše mi to přijde divné,“ uzavřel.

Videem s gratulací ruské armádě si Dmitrij Jaškin rozhněval spoustu lidí
Videem s gratulací ruské armádě si Dmitrij Jaškin rozhněval spoustu lidí