Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Logo k MS 2024 v Česku spatřilo světlo světa, ale fanouškům srdce krvácí

Autor: mib

Samým blahem, jedním tahem srdce z lásky maluju. Takhle nějak asi vznikala vizuální identita včetně loga pro hokejový šampionát v Praze a Ostravě 2024.

„Puk je srdce hokeje a Česko se příští rok stane srdcem světového hokeje,“ vysvětlili organizátoři, proč zvolili smajlík ve tvaru kotouče v národních barvách i ústřední slogan domácího turnaje »Srdce do hry«.

Kreativci z agentury Unicorn Attacks, která spolupracuje i s hokejovou Spartou, a zástupci z firmy superlative.works (dělali např. prezidentskou kampaň generálu Pavlovi) vsadili během půlroční práce na tuzemskou tradici ve výrobě gumového nesmyslu i na zásah emocí hokejových příznivců.

Smějící se bestie

V jednoduchosti je prý krása. Ale logo, jehož součástí jsou i tzv. pukotikony, si srdce fanoušků na první pohled nezískalo. Pamětníkům se zvýšil tep, když si vybavili logo porevolučního Občanského fóra nebo své mládí v podobě Neckářovy písně Miluju a maluju či šampionát v hlavním městě před 45 lety. „Jsme národ švejků, opět potvrzeno,“ smál se třeba Jiří Hrdina (65), mistr světa z Prahy 1985. Podle jiných reakcí vystihuje grafika k MS 2024 Čechy coby smějící se bestie.

Cena? Tajná

Další čuměli jak puci s filmovou hláškou na jazyku: „To muselo dát práci, přitom taková blbost, co?“ Ale kolik logo stálo peněz? Český hokej i pořadatelé odmítli na dotaz Blesku odpovědět. Každopádně cena podobných zakázek se pohybuje okolo milionu korun.

Přes posměšky se jeden srdečný zastánce loga našel. „Viděl jsem i horší. Bude se líbit,“ věří patron a bývalý reprezentační kapitán Jakub Voráček (33).