Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fámozní Sparta se probila do skupiny Evropské ligy: Triumf vůle!

Autor: Petr Němec

Až po střechu natřískaná Letná explodovala nadšením. Aplaudovala triumfu vůle! Sparta v odvetě play off Evropské ligy vypnula Dinamo Záhřeb (4:1) a v součtu s výsledkem prvního duelu (1:3) se probila do hlavní fáze.

Je to hřejivý balzám na ránu vyřazení v kvalifikaci Ligy mistrů, kde je k mání 370 milionů korun z kasy UEFA. Takhle mají Letenští 85 "míčů" a dnes se v Monaku dovědí jména soků ve skupině.

Růžový svět

Haraslín hned ve 2. minutě poslal křížný projektil do sítě. Cíl dát fofrem první gól a dostat Dinamo v elektrizující atmosféře do nervů došel naplnění. Sparta šlapala! Šikula Laci rozdával přihrávky, jimž se říká malůvky, a když Sörensen po rohu vygumoval manko ze Záhřebu, byl svět rudých růžový a duše majitele klubu Daniela Křetínského (48) se na ochozu tetelila blahem.

Ještě do půle měl postupový výsledek na hlavě Krejčí, leč o fous minul zařízení. „Kluci si zaslouží pochvalu. Chtěli jsme dominovat a to, jak jsme začali, bylo skvělé. První poločas byl téměř dokonalý,“ chválil kouč Brian Priske.

Tank válcoval

Po pauze trefi l vymodlené skóre Panák, Zelený však zazdil tutovku, načež Baturina trestal. Třem sparťanům zamotal nohy do vánočky a zavěsil. Hrozilo prodloužení, ale proti byl tank Olatunji! Převálcoval v souboji balkánského beka, propálil gólmana Nevističe a přivedl stadion do extáze. Tribuny ve zbytku času frenetickým fanděním už žádný zvrat nedopustily.

„Jsem velmi pyšný. Tahle noc byla skvělá z každého pohledu. Měli jsme příležitost hrát s čistou hlavou, bez tlaku. Fanoušci nám pomohli,“ radoval se Priske, jenž se Spartou vyhrál mač evropského poháru až na šestý pokus, ovšem stálo to za to.

Sparta Praha v odvetě vyhrála a postupuje do základní skupiny EL
Sparta Praha v odvetě vyhrála a postupuje do základní skupiny EL