Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tragédie na basketbalovém MS: Srb po úderu přišel o ledvinu!

Autor: OB

Velmi smutná zpráva přišla z Filipín, kde se právě odehrává basketbalové mistrovství světa. Srbský reprezentant Boriša Simanič (25) byl po úderu loktem převezen do nemocnice, ve které mu kvůli komplikacím musela být odebrána ledvina.

Vše se odehrálo během utkání skupinové fáze mezi Srbskem a Jižním Súdánem. Srbové byli necelé dvě minuty před koncem ve vedení, když se do souboje dostal Boriša Simanič s Nuni Omotem. Ten při otočce udeřil balkánského dlouhána loktem do oblasti ledvin a poslal ho k zemi.

Rodák z Ljuboviji nejprve vypadal, že se z nevybíravého zákroku oklepe, nakonec ale zápas nedohrál a byl převezen do nemocnice v Manile. Ještě tu noc byl operován a srbská basketbalová federace vydala prohlášení, že Simaničova ledvina i její funkce byly zachovány.

V průběhu dalších dnů se však stav hráče, který obléká dres španělské Zaragozy, začal zhoršovat a v neděli se musel podrobit další operaci, při které mu byla odebrána celá ledvina.

„Vzhledem k výskytu komplikací na poraněné ledvině, které se objevily v pooperačním průběhu, byl Boriša Simanič znovu operován. Vzhledem ke změnám ve vitalitě ledvinové tkáně musela být celá ledvina chirurgicky odstraněna. Očekáváme a přejeme si, aby po této operaci proběhl pooperační průběh bez problémů,“ uvedl v prohlášení doktor srbského národního týmu Dragan Radovanovič.

K této situaci se také vyjádřil sám Omot, který srbskému centrovi zranění způsobil. „Slyšel jsem, že byl Boriša převezen do nemocnice. Moc mě to mrzí, nechtěl jsem hrát nečestně. Doufám, že se brzy uzdravíš. Modlím se za tebe," prohlásil v rozhovoru reprezentant Jižního Súdánu, který se však narodil v Keni a vyrůstal ve Spojených státech.

„Nejsem zákeřný hráč, nikdy jsem nebyl zákeřný. Z celého srdce se upřímně omlouvám všem, kteří ten zákrok viděli a především Borišovi,“ dodal Omot. Kariéra teprve pětadvacetiletého srbského basketbalisty je tak v ohrožení a o její budoucnosti bude rozhodnuto v následujících týdnech a měsících.

Boriša Simanič byl po úderu převezen do nemocnice, kde mu byla odebrána ledvina
Boriša Simanič byl po úderu převezen do nemocnice, kde mu byla odebrána ledvina