Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Obavy okolo olympijských her 2024: Paříž se obává nárůstu prostituce!

Autor: TT

Hry se pomalu, ale jistě blíží! S přílivem turistů se hlavní město Francie obává rapidního nárůstu sexuálních aktivit. Pařížská městská část Saint-Denis zvýší prostředky v boji proti prostituci, které budou cílit zejména na prevenci této činnosti mezi nezletilými.

Saint-Denis je jednou z nejstarších ulic v Paříži. Trasu poprvé vytyčili již v 1. století Římané, poté se rozšířila až na sever v období středověku. I staré řemeslo zde má pochopitelně velkou tradici. Jak se tedy letní olympijské hry pomalu blíží, úměrně s tím se zvyšují také obavy politiků, pořadatelů i obyvatel o bezpečnost a klid ve městě.

Fenomén prostituce je často spojený s konáním velkých sportovních událostí. Takovéto zkušenosti má také prosluněné Rio de Janeiro, které hostilo letní olympijské hry 2016. Ačkoliv zde byla a stále je prostituce ilegální, bujila zde v nevěstincích a hotelech lásky, které se schovávali pod záštitou rozličných masážních salónů či dalších „rádoby slušných“ podniků.

Paříž i celý olympijský výbor se proto obává, že bude řešit obdobné problémy. Způsobí tedy příliv návštěvníků explozi poptávky po sexuálních službách? „Pro nezletilou veřejnost může být prostituce snadná příležitost k rychlému výdělku. A to i pro mladé kluky, kteří by se mohli stát pasáky,“ stojí v oficiálním prohlášení Saint-Denis.

Metropolitní oblast Paříže tak zahájila dvoustupňový plán! První fáze osvěty započala těsně před létem a jejím hlavním cílem je mobilizovat veřejnost. Při této příležitosti bylo uspořádáno školení s odborníky v této oblasti, které jim pomohlo identifikovat potenciální nebezpečí a nasměrovat ohrožené osoby do příslušných struktur.

„Vyškolili jsme odborníky a vedoucí mládeže v této lokalitě, včetně těch, kteří pracují ve volnočasových dílnách, protože průměrný věk vstupu do prostituce je 13 až 14 let. Pravidelně se na nás obracejí chudé podniky. Zasahujeme na všech vysokých a středních školách, protože ministersto školství nabízí málo interních nástrojů,“ popisuje rozsáhlou kampaň tiskové oddělení radnice v Saint-Denis.

Ve druhé fázi bude hlavní výzvou oslovit a poučit všechny potenciální zákazníky. „Kromě veřejnosti, které se prevence přímo týká, jsme se také rozhodli uskutečnit kampaň pro širokou veřejnost s cílem zvýšit povědomí mezi všemi protagonisty. Tito lidé často přicházejí do Francie, aniž by věděli, jaká je v tomto ohledu místní legislativa. Důležité je též oslovit veřejnost v zahraničí,“ stojí dále v prohlášení o tomto sociálně-politickém tažení.

Rostoucí prostituci v důsledku velkých sportovních akcí však zpochybňuje hned několik studií. V roce 2010, kdy Jihoafrická republika hostila historicky první šampionát na svém kontinentu, úřady očekávaly enormní nárůst aktivity sexuálních pracovnic. Organizace spojených národů však zveřejnila studii s rozporuplnám závěrem, podle které v období fotbalového MS 2010 nedošlo k žádnému výraznému skoku, co se týče počtu prostitutek a jejich zákazníků.

„Uznáváme, že se názory liší, ale problém je, že stále existuje velmi málo statistik a dat. Nejsme schopni tedy přesně říci, kolik lidí ve městě nyní provozuje prostituci. Naší úlohou je chránit mladé dívky a zajistit, aby se nevydaly touto cestou,“ reaguje radnice na zmíněný průzkum OSN.

S přílivem turistů se Paříž obává nárůstu sexuálních aktivit v průběhu ZOH 2024.
S přílivem turistů se Paříž obává nárůstu sexuálních aktivit v průběhu ZOH 2024.