Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Maďarsko přišlo o olympijské vítěze: Nyní sbírají medaile pro Čínu!

Autor: OB

Je tomu rok, co se Shaoang Liu (25) a jeho bratr Shaolin Sándor Liu (27) rozhodli změnit své národnosti a začít reprezentovat Čínu. Po roční pauze se nyní vrátili na led při příležitosti Světového poháru a v Montrealu začali pro rodnou zemi svého otce dosahovat prvních úspěchů.

Bratři Liuové se narodili v Budapešti čínskému otci a maďarské matce. Pod vlajkou evropského státu se oběma jezdcům podařilo dosáhnout zlatých olympijských medailí na zimních hrách v Pchjongčchangu a mladšímu Shaoangovi také minulý rok v Pekingu.

To byl pro Maďarsko obrovský úspěch a zdá se, že na nějakou dobu také poslední. V listopadu totiž bratři oznámili, že si chtějí změnit svá občanství a na dalších soutěžích už závodit pod čínskou vlajkou. Po vynucené roční pauze, která pro ně byla kvůli změně národnosti povinná, se nyní konečně ukázali na Světovém poháru v kanadském Montrealu.

A debut to byl pro oba bratry úspěšný. Mladší Shaong vyhrál zlatou medaili v závodě na 500 metrů a společně s Shaolinem přispěli také k triumfu smíšené čínské štafety.

„Po roční pauze je to skvělý návrat. Znovu závodit a cítit to napětí je úžasný pocit. Jsem moc šťastný, že tu můžu reprezentovat Čínu,“ uvedl Shaoang Liu.

Bratři Liuové však nejsou jedinými sportovci, kteří se rozhodli na dresu nosit čínskou vlajku. Asijský stát v posledních letech dokázal nalákat řadu naturalizovaných sportovců v čele s lyžařkou Eileen Guovou, která v roce 2019 způsobila senzaci, když se vzdala svého amerického občanství. Na olympijských hrách v Pekingu následně získala dvě zlaté medaile a stala se národní hrdinkou.

Bratři Liuové už v dresech čínské reprezentace
Bratři Liuové už v dresech čínské reprezentace