Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fanoušci se loučí s jednou ze sester Fialkových: Jak si s tím slovenský biatlon poradí?

Autor: OB

Po ukončení profesionální kariéry biatlonistky Anastasie Kuzminové (38) dělaly slovenským fanouškům tohoto sportu největší radost sestry Fialkovy. Hvězdnou dvojku však na lyžích už také neuvidíme. Poté, co kvůli těhotenství Paulína Bátovská Fialková (30) na čas přerušila svou úspěšnou kariéru, teď její sestra Ivona Fialková (28) ohlásila definitivní konec kariéry.

Závodnice, která pochází z města Brezno kousek od Banské Bystrice, se do biatlonových análů nejvíce zapsala pátým místem z Olympijských her v Pchjongčchangu a šestým místem z mistrovství světa. Nyní se v poměrně mladém věku odhodlala k ukončení kariéry a startu nové životní etapy. Sama také uvedla důvody, které jí k tomuto rozhodnutí dovedly.

„Postupně jsem si začala uvědomovat, že už nemám takovou motivaci, jakou jsem měla na začátku. Také jsem cítila, že mé výsledky dosáhly vrcholu a já se nemám kam dál posouvat. Do toho se mi začaly hromadit zdravotní problémy. Roky trpím slabou imunitou a k tomu se přidaly i velké bolesti zad. Jedno s druhým vyústilo v rozhodnutí, že je na čase se posunout dál“ řekla Fialková v rozhovoru pro Deník Šport.

Slovenská reprezentantka vystudovala geografii a tělesnou výchovu. Jestli její další kroky povedou tímto směrem, nebo se rozhodne, pro něco úplně jiného zatím neuvedla. Řekla však, jaká událost mohla její rozhodnutí změnit.

„Viděla jsem, jaké je složení realizačního týmu. Pokud by povolali nějakého odborníka, v mém případě střeleckého, který by se mě ujal a byl pro mě klíčový, možná bych ještě mé rozhodnutí změnila. Nikdo takový však nepřišel. Za poslední roky jsme udělali vše, co bylo v našich silách, abychom poskládali co nejsilnější tým. Výsledek však známe,“ uvedla poté závodnice.

Slovenský biatlon tedy v tuto chvíli nemá žádnou závodnici, která by byla schopná bodovat v závodech světového poháru. Základním stavebním kamenem slovenské reprezentace by tak měla být dvojčata Mária a Zuzana Remeňovy, která v sobě skrývají velký potenciál.

Ivona Fialková
Ivona Fialková