Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pohřeb brankáře Čechmánka (†52): Slzy hokejových hvězd!

Autor: sm, jg

Další z těžkých chvil. Rodina a nejbližší přátelé se dnes ve Zlíně naposledy rozloučili s hokejovou legendou Romanem Čechmánkem (†52). Pohřeb se konal přesně týden poté, co bývalý špičkový gólman zemřel. Poslední sbohem přišla dát do obřadní síně krematoria v areálu Lesního hřbitova řada sportovních osobností.

Pro poslední rozloučení rodina zvolila krematorium ve Zlíně a vchod byl střežen ochrankou. Čas obřadu byl stanoven na 11.30 a trval půl hodiny. Na místě panovalo až symbolické počasí, během rozloučení se totiž z nebe začal linout sníh a déšť. Během samotného obřadu zazněly čtyři skladby.

Mezi smutečními hosty bylo zhruba 150 lidí a obřadní síň byla zcela zaplněná. Na pohřeb dorazil například Jiří Šlégr (52) nebo David Moravec (50), kteří s Čechmánkem zažili euforický úspěch v Naganu v roce 1998. Rozloučit se ale dorazily také další hokejové osobnosti, jako Petr Čajánek (48), Rostislav Vlach (61), Ondřej Veselý (45), Radim Tesařík (49) či Martin Prusek (47) s Janem Tomajkem (47).

Na bývalého špičkového gólmana dorazil zavzpomínat někdejší vsetínský manažer Petr Husička, sportovní šéf Oldřich Štefl nebo někdejší hokejový brankář Vsetína Ivo Pešat, který na Valašsku byl u všech šesti titulů slavného klubu. Mezi smutečními hosty nechyběl ani někdejší legendární vsetínský trenér Host Valášek (82).

Dojemné loučení fanoušků

Pro hokejové příznivce byla uspořádána speciální akce ve středu, kdy jeho milovaný Vsetín nastoupil na domácí půdě proti Sokolovu. Před zápasem se konal pochod městem a na samotném stadionu Na Lapači se pak piety zúčastnily i Čechmánkovy děti Jakub, Roman a Kateřina.

Jediná dcera se pak ujala slova a svým proslovem dojala zaplněný zimák. „Hokej miloval a tady to měl nejraději. Navždy zůstaneš v našich srdcích, tati,“ pronesla. Valašský klub nastoupil na led s černými páskami, nášivkami s číslem 23 a rozbruslení se účastnil v jednotných dresech s jmenovkou Čechmánek.

Parte

Šokující zpráva o Čechmánkově skonu paralyzovala hokejovou veřejnost v neděli 12. listopadu. Brankáře měl v pronajatém apartmá najít jeho syn Roman. Později zveřejněné parte ale odhalilo, že Čechmánek zemřel o den dříve, tedy 11. listopadu. 

Rodina na parte připojila dojemný citát »Kdo byl milován, nebude nikdy zapomenut«. Z úmrtního oznámení bylo také zřejmé, že byl hokejový velikán dokonce dvojnásobným dědečkem. V závěru dokumentu jsou totiž mezi rodinými příslušníky podepsáni maminka Ladislava, bratr Denis, synové Roman a Jakub, dcera Kateřina a vnuci Sebastian a Santiago. 

Příčina smrti

Po Čechmánkově náhlém odchodu byla nařízena pitva, která měla potvrdit příčinu jeho skonu. „Závěry z provedené pitvy ukazují na to, co už kriminalisté předběžně konstatovali na místě. Byla vyloučena sebevražda a na úmrtí dvaapadesátiletého muže se s jistotou nepodílela žádná další osoba,“ řekla policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Bližší příčina je ale prozatím stále nejasná. Podle dřívějších informací se však Čechmánek potýkal s problémy s rukou, kvůli kterým chodil na obstřiky.

Ve zlínském krematoriu se rodina a přátelé rozloučili s legendárním gólmanem Romanem Čechmánkem, který zemřel náhle minulou sobotu ve věku 52 let.
Ve zlínském krematoriu se rodina a přátelé rozloučili s legendárním gólmanem Romanem Čechmánkem, který zemřel náhle minulou sobotu ve věku 52 let.