Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bývalá tenisová jednička odsouzena za podvod: Dostala dva roky! Za mříže ale nepůjde

Autor: OB

Bývala španělská tenistka  Arantxa Sánchez Vicariová (52), byla ve středu v Barceloně odsouzena ke dvěma letům vězení. U soudu byla společně s exmanželem Josepem Santacanou kvůli zatajování majetku, aby se vyhnuli zaplacení dluhu 7,6 milionu eur (asi 188 milionů korun) včetně úroků u Banque de Luxembourg. Pobyt za mřížemi si ale bývalá světová jednička nejspíš nevyzkouší.

Pár, který se rozvedl v roce 2019, dlužil lucemburské bance téměř 190 milionů korun. Aby svůj dluh nemuseli splácet, zatajili mnohamilionový majetek, který jim mohl být v případě potřeby zabaven. Vicariová u soudu řekla, že s jejími penězi volně nakládal bývalý manžel a ona o dluzích vůbec nevěděla.

Soud však rozhodl, že ačkoliv bývalá tenistka neměla žádné finanční znalosti, plně věděla, co se s jejím majetkem děje a z jednání bývalého manžela měla prospěch. Stejně tak prý věděla o dluhu, který měla u Banque de Luxembourg. Vloni se Sánchezová Vicariová se státním žalobcem dohodla na uznání viny výměnou za nižší trest. Díky čistému trestnímu rejstříku rodačka z Barcelony do vězení nemusí, pokud se v následujících dvou letech nedopustí žádné trestné činnosti.

Stejné štěstí však neměl její bývalý manžel Josep Santacana, který si za mřížemi pobude tři roky. Oba musejí bance zaplatit odškodnění v přepočtu 160 milionů korun a také pokuty, jejichž výše nebyla zveřejněna.

Vicariová patřila k nejlepším tenistkám své doby. V průběhu své kariéry vyhrála čtyři grandslamové turnaje ve dvouhře, šest turnajů v ženské čtyřhře a dva ve smíšené čtyřhře. Zúčastnila se také dvou olympijských turnajů, ze kterých si odvezla celkem čtyři medaile a stala se první španělskou ženou, která byla uvedena do tenisové síně slávy.

Viscariová byla odsouzena za podvod
Viscariová byla odsouzena za podvod