Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Tenisový boss Kaderka končí druhý týden v base: Sedí kvůli Vackovi?!

Možná už mohl spát ve své posteli a být vyšetřován na svobodě, jenže má smůlu. Tenisový prezident Ivo Kaderka (60) zůstává ve vazbě i kvůli tomu, že nebyli vyslechnuti všichni důležití lidé. V první řadě pak jeho spoluobviněný Daniel Vacek (52)!

V kauze čachrování se státními dotacemi zůstávají ve vazební věznici Kaderka spolu s Vojtěchem Fléglem (56). Policie je viní z dotačního podvodu a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, hrozí jim desetileté vězení. Soudce souhlasil s požadavkem státního zástupce na uvalení vazby, protože na svobodě by mohli ovlivňovat svědky a mařit vyšetřování. „Policie ještě nestihla vyslechnout všechny svědky,“ prohlásil Fléglův advokát Synek.

Koho nevyslechli? Vacka! Právě jeho pobyt v zahraničí celou kauzu ještě protahuje, a on tak Kaderkovi s Fléglem, svému velkému kámošovi, možná nechtěně přitěžuje. „Policie údajně čeká právě na vyslechnutí Vacka, který je ale právě teď v USA,“ potvrdil Blesku zdroj obeznámený s vyšetřováním kauzy.

Dan se ztratil

Když předminulé úterý proběhla rozsáhlá policejní razie, jejímž výsledkem bylo obvinění pěti osob a pěti institucí, i Vacek měl skončit s pouty na rukou. Jenže nestačil přicestovat z turnaje v Dubaji, kde byl coby kouč tuzemské dvojky Macháče, a pak se »ztratil«. „Kde je Dan? Nevíme, měl tady být,“ krčili rameny i lidé ze svazu.

Ivo Kaderka a Vojtěch Flégl při jednání soudu o vazbě
Video se připravuje ...

Šikovně se vyhnul zatčení, neplánovaně zůstal v zahraničí a pak rovnou cestoval za Macháčem do kalifornského Indian Wells. Jejich spolupráce pokračuje, přestože podle obvinění, které zveřejnil web idnes.cz, si u firmy psané na manželku nechal fakturovat i »zajištění ekonomických a organizačních služeb českému reprezentantovi Macháčovi«, což je zcela absurdní. Parazitoval na vlastním svěřenci! „Ke kauze se nechci v tuto chvíli jakkoliv vyjadřovat. Snažím se plně koncentrovat na sportovní výkony. Díky za pochopeníí,“ vzkázal tenista Blesku.

Miami a návrat?

Trenéra nepotopil, jejich spolupráce prozatím pokračuje. A jak dál? Po akci v Indian Wells se přesunou na druhý konec Ameriky do Miami, kde se od 17. března hraje další ze superturnajů. Až pak, a policisté doufají, že oba, přiletí zpět domů, kde už na Vacka netrpělivě čekají vyšetřovatelé. A Kaderka má v podstatě jistotu, že do té doby zůstane za mřížemi.

Kauza dotací

Policie obvinila pět lidí a stejný počet právnických osob kvůli zneužívání dotací, které stát poskytl Českému tenisovému svazu na podporu sportu. Případ se týká prezidenta svazu Ivo Kaderky, jeho blízkého spolupracovníka Vojtěcha Flégla (oba zůstali ve vazbě), tajemníka svazu Jakuba Fastra, šéfky ekonomického oddělení svazu Hany Baierové a trenéra Daniela Vacka. Obvinění se podle policie dopustili dotačního podvodu se škodou velkého rozsahu. „Ta je v současné chvíli vyčíslena na 14 a půl milionu korun,“ řekl státní zástupce Ondřej Trčka, který případ dozoruje. Částka se ale podle něj může ještě zvýšit, podle kontroly Národní sportovní agentury se neoprávněně nakládalo se 60 miliony Kč. Za dotační podvod hrozí pět až deset let vězení, za sjednání výhody dva až osm let.

Tomáš se svým trenérem
Tomáš se svým trenérem