Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Další zvrat v Kaderkově kauze: Obvinili slavného trenéra české hvězdy!

Autor: vav, ČTK, top

Game. Set. Šťára! Český tenisový svaz (ČTS) v čele s Ivem Kaderkou (60) podle kriminalistů přihrával desítky »míčů« firmám blízkého spolupracovníka Vojtěcha Flégla (56). Mezi obviněnými je kromě této dvojice a jejich spolupracovníků nově ale i další známé jméno z tenisového prostředí....

Podle Českého rozhlasu Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) monitorovala tok financí z tenisového svazu přes rok. Výsledek? Policejní razie a vážná obvinění!

„Policejní orgán pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Praze zahájil trestní stíhání čtyř fyzických a čtyř právnických osob – a to pro dva zločiny, dotačního podvodu a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, veřejné soutěži a veřejné dražbě,“ vysvětlila státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Obvinění bylo sděleno kromě Kaderky a Flégla také generálnímu sekretáři ČTS Jakubu Fastrovi a finanční ředitelce Haně Baierové.

Večer dozorující státní zástupce Ondřej Trčka informoval, že policie trestní stíhaní ještě rozšířila o další fyzickou i právnickou osobu. Podle informací Blesku je dalším obviněným Daniel Vacek (52), bývalý vynikající deblista, který již několik let trenuje prostějovského tenistu Tomáše Macháče (23), aktuálně 65. hráče světa.

O co v kauze jde? 

Tenisový svaz podle informací Radiožurnálu vyplatil desítky milionů korun ze státní dotace spolku Orel Jednota Praha - Balkán, který vede tenisový funkcionář Flégl. Jen za rok 2021 šlo podle Radiožurnálu o více než 40 milionů korun, což byla takřka třetina celkové dotace, kterou svaz obdržel na podporu svého sportu v Česku. Část peněz určená na pořádání turnajů přitom údajně skončila na účtech Fléglových firem nebo firem jeho rodinných příslušníků. Flégl patří k členům dozorčí rady a Rady ČTS.

Daniel Vacek

  • bývalý 26. hráč světového žebříčku
  • největších úspěchů dosáhl ve čtyřhře (dvakrát vyhrál French Open, jednou US Open)
  • jedním z jeho spoluhráčů ve čtyřhře byl právě obviněný Vojtěch Flégl, společně vyhráli v roce 1990 turnaj v Umagu
  • za svou kariéru si vydělal 112 milionů korun
  • v současnosti trénuje prostějovského tenistu Tomáše Macháče

Šéf českého tenisu Ivo Kaderka
Šéf českého tenisu Ivo Kaderka