Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Islámský stát opět straší fotbalové fanoušky: V ohrožení mají být zápasy LM!

Autor: OB

Čtvrtfinále letošní Ligy mistrů fanouškům přichystalo opravdu zajímavé zápasy a kromě milionů lidí u televizních obrazovek je budou sledovat také desetitisíce příznivců přímo na stadionech. V tom by však mohl být problém. Islámský stát totiž v pondělí večer zveřejnil příspěvek, ve kterém hrozí teroristickými útoky.

Před týdnem vystrašila celý svět fotografie mnichovské Allianz Areny, přes kterou byl nakreslen červený terč mířící na fanoušky. Tu sdílel propagandistický kanál Sarh al-Khilafah, který je úzce spjatý s teroristickou organizací Islámský stát a v Německu způsobil před utkáním Bayernu a Borussie pořádný poprask. V okolí stadionu byly okamžitě posíleny bezpečnostní jednotky a při vstupu museli návštěvníci projít důkladnou prohlídkou. Zápas se však naštěstí obešel bez jakýchkoliv problémů.

Nyní však Islámský stát hrozí znovu. V pondělí večer totiž organizace sdílela plakát, vyobrazující všechny čtyři stadiony, na kterých se odehrají čtvrtfinálová utkání Ligy mistrů. Na snímku se nachází také terorista se zbraní v ruce, který stojí vedle nápisu „Zabijte je všechny.“

Dnes tak mohou být v nebezpečí návštěvníci stadionu Emirates Stadium, kde se střetne Arsenal s Bayernem Mnichov a také madridského Santiago Bernabeu, na kterém Real hostí Manchester City. Metropolitní policie v Londýně oznámila posílení bezpečnostních složek a dodala, že pravděpodobnost teroristických útoků ve Spojeném království je značná.

K údajné hrozbě se později vyjádřil také samotný Arsenal, který se však snaží své fanoušky uklidnit. „Při všech našich zápasech úzce spolupracujeme s Metropolitní policií, pokud jde o bezpečnost všech fanoušků a zaměstnanců na Emirates Stadium. Dnešní utkání se nebude nijak lišit od těch předchozích,“ stálo v klubovém prohlášení. Maximální bezpečnostní opatření již zahájilo také Španělsko, v jehož hlavním městě se během dvou dnů odehrají hned dvě utkání.

Strach všech fotbalových fanoušků a týmů navíc zvyšuje fakt, že tyto hrozby přicházejí po nedávném teroristickém útoku v Moskvě. Tam skupinka přívrženců Islámského státu v hudebním sále povraždila více než 140 lidí a dalších 285 muselo být následně hospitalizováno.

Výhružný plakát Islámského státu
Výhružný plakát Islámského státu