František Suchan
23. září 2011 • 13:21

Mladý "drzoun" Hyka ohromuje Jágrovu Philadelphii

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomáš Hyka, osmnáct let, levé křídlo, do NHL nedraftovaný. Když se tenhle chlapík narodil, měl už Jaromír Jágr ve sbírce svoje dva Stanley Cupy. Teď najednou není úplně nereálné, že mu může boleslavský junior pomáhat v cestě za tím dalším. V kempu Philadelphie totiž ohromil, za dva zápasy dal dva góly, ten druhý výstavní. A troufá si na další...



Vyskočil z trestné lavice a dostal perfektní přihrávku za záda torontských beků. Ti už viděli jen jmenovku Hyka na zádech třepetajícího se philadelphského dresu. V brejku si osmnáctiletý Čech vychutnal brankáře Gustavssona, naznačil pohyb a mazácky poslal puk mezi betony.

Co? Neslyším vás? Naznačoval hned rozverným gestem fanouškům v domácí aréně. „Moje typická oslava gólu,“ culil se pak. „Hukot lidí byl neuvěřitelný.“

Jaképak rozkoukávání a ustrašená pokora. To není styl Tomáše Hyky. Hoch, kterého si v letošním draftu nevybral ani jeden tým z NHL si s takovými drobnostmi neláme hlavu. Po povedené přípravě v juniorském celku Gatineau ho Flyers pozvali do kempu a on si z luxusního světa nesedl na zadek. Naopak...

Suverénní projev, vítězná trefa v utkání nováčků proti Washingtonu a teď senzační gól Torontu. Proto jsou z mladíka, který v minulé sezoně odehrál 14 utkání za Mladou Boleslav, ve Flyers paf. „Podle reakcí, jaké mám, Tomáš všechny mile překvapil,“ potvrzuje agent Aleš Volek.

„Líbí se nám jeho šikovnost. Když se podíváte, jak využil svůj únik proti Torotnu, pochopíte. Je i dobrý bruslař,“ chválil Hyku i kouč Peter Laviolette.

Když to slyšel Miloš Holaň, bývalý trenér Mladé Boleslavi, který Hyku v minulé sezoně vytáhl z juniorky do áčka, nebyl překvapený. „Mám rád hráče, kteří si přes své mládí něco na ledě dovolí, a to přesně Tomáš je. Přišel mezi dospělé téměř bez respektu a hokejově byl na lepší úrovni, než někteří hráči, kteří extraligu hráli víc sezon,“ vzpomínal.

„Na tréninku po týdnu ani nesbíral puky a nakonec se ptal, proč by je měl jako sbírat. V sedmnácti letech! Tahle správná drzost k tomu patří, jinak se člověk neprosadí. Tomáš navíc umí s pukem, má velice dobré myšlení do kombinace, a i když má subtilnější postavu, jde do těla daleko větším borcům a souboje navíc ustojí,“ dodal Holaň.

Přesně proto Hyka zaujal i šéfy Jágrova klubu. Ti ho před čtvrtečním zápasem nejdřív poslali zpátky do juniorky, ale pak si jej jeden z členů trenérského štábu prosadil. Cestou na letiště proto útočníkovi volali, ať se vrátí. „Za to jsem samozřejmě moc rád,“ culil se sám talent.

Mezi juniory zřejmě stejně nakonec skončí, o první tým Philadelphie bude muset ještě hodně bojovat. I když... „Taky očekáváme návrat do Gatineau, ale šance vždycky existuje. Vždyť nikdo nepočítal s tím, že Tomáš bude takhle hrát. On si vede opravdu výborně,“ tvrdí agent Volek.

„Já doufám, že zůstanu. V dalších zápasech chci dát další góly,“ prohodil sám Hyka. Jasně, k čemu je přehnaná skromnost?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud