31. ledna 2012 • 04:57

Musíte obdivovat jeho statečnost, říkají v zámoří o Fleischmannovi

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouhé týdny byl v letošní sezoně na čele produktivity českých hráčů v NHL. Na ledě se většinou usmívá. Po gólu, podařené akci, po vyhraném zápase. Nic nebere jako samozřejmost nebo rutinu. Tomáš Fleischmann si totiž v životě zažil chvíle, kdy hokej neznamenal nic. "Musíte obdivovat jeho statečnost," řekl pro stránku sun-sentinel.com hematolog David Dennis.



Když se hokejista zraní, očekáváte zlomenou ruku, vyražený zub, nebo třeba otřes mozku. Ale kdepak Tomáš Fleischmann. Kariéru tohoto nadějného rodáka z Kopřivnice narušila rovnou plicní embolie. A to všechno navíc v sezoně, kde mu končila smlouva.

"Byla to vážně těžká doba, ale rodiče mě vždycky učili, že věci se dějí z nějakého důvodu," vysvětloval Fleischmann.

"Pro mě tahle nepříjemnost asi byla lepší, než třeba otřes mozku, protože to lze mít pod kontrolou. I když doktoři mi říkali, že možná budu muset ukončit kariéru," řekl útočník, jenž v NHL hrál za tři kluby.

V létě 2011 pak přišla nabídka, která šokovala hokejový svět. Generální manažer Floridy Dale Tallon nabídl Fleischmannovi čtyřletou smlouvu znějící na 18 milionů dolarů. Z levého křídla tak udělal nejlépe placeného hráče týmu.

Z hokejového hlediska nebylo riziko zase tak vysoké. Přeci jenom Fleischmann byl vždy považován za velký talent. Draftován byl ve druhém kole Detroitem, za který sice nikdy nenastoupil, ale v dresu Washingtonu i Colorada se mu dařilo. Ale co jeho zdraví?

Riziko se vyplatilo

"Při podpisu každé smlouvy musíte vždy počítat s rizikem. Poté, co jsme získali všechny lékařské zprávy jsme se rozhodli smlouvu nabídnout. Je to vynikající sportovec i člověk," řekl Tallon.

Jeho angažování se nakonec Floridě vyplatilo, protože Fleischmannův útok s Weissem a Versteegem se v první polovině soutěže držel v nejlepší dvacítce bodování celé soutěže.

Radosti bylo v letošním ročníku zatím dostatek.Foto ČTK

Boj s embolií už musela absolvovat například také tenistka Serena Williamsová nebo hokejista Minnesoty Jed Ortmeyer. Oba se po náročné léčbě dokázali ke svému sportu vrátit. Přesto tato nemoc skýtá určitá úskalí.

Například ve chvíli, kde hokejisté odchází po zápase nebo tréninku do sprch, Fleischmann si musí píchnout injekci s antikoagulační směsí. Ta má za úkol mu srážet krev.

Jeho spoluhráči ale říkají, že i přes tyto útrapy na něm nejsou podobné trable vůbec vidět. "Vždycky se usmívá a vypadá šťastně, nikdy si na to nestěžoval," řekl klubový rváč Matt Bradley, který s Fleischmannem strávil několik sezon i ve Washingtonu. "Je na něm vidět, jak hokej zbožňuje a užívá si ho."

"Žiju ze dne na den, hrát hokej, to je zkrátka můj sen. Užívat si chvíle v šatně se spoluhráči a každou minutu na ledě," uzavírá Fleischmann.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud