16. srpna 2012 • 09:45

NHL se nelíbil návrh hráčské unie, propast je prý stále široká

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Komisionář NHL Gary Bettman reagoval nesouhlasně na úterní návrh hráčské asociace NHLPA při vyjednávání o podobě nové kolektivní smlouvy. Šéf zámořské hokejové soutěže uvedl, že propast mezi oběma tábory je hodně široká, což zvýšilo hrozbu, že nastane výluka.



V úterý NHLPA předložila plán, v němž jsou hráči ochotni vzdát se části podílu z výnosů ligy, pokud ale majitelé rozdělí více procent mezi týmy, které mají ekonomické problémy.

"Stále je mezi námi široká propast. A není moc času," řekl Bettman ve středu novinářům poté, co se seznámil s návrhem unie. "Existuje spousta témat, u kterých se díváme na svět úplně jinak. Tenhle protinávrh příliš nereagoval na náš původní návrh," dodal Bettman.

Aby odvrátili výluku, kvůli níž byla zrušena celá sezona 2004/05, se hráči byli ochotni vzdát 465 milionů dolarů z podílu na zisku. Tato částka by odpovídala průměrnému růstu, ovšem mohla by se zvýšit až na 800 milionů, pokud by se lize dařilo tak jako v předchozích dvou letech.

Výkonný šéf NHLPA Donald Fehr po středečním hodinovém jednání obvinil z vytvoření propasti NHL. "Nejsme v situaci, kdy hráči jen tak řeknou: 'OK, vezměte si od nás všechno.' A přesně o tohle jim jde: 'Minule jste souhlasili s redukcí 24 procent, takže teď bude další.' To byl přesně jejich návrh a to způsobilo tu propast," dodal Fehr.

Obě strany se sice shodnou v převážně neekonomických záležitostech, například v bezpečnosti hráčů, nicméně hlavním problémem zůstávají finance. NHL chce seškrtat podíl hráčů na zisku ze současných 57 procent na 46, ačkoli v minulé sezoně zaznamenala rekordní zisk 3,3 miliardy dolarů.

Jednání budou pokračovat dnes, nicméně šéfové Bettman s Fehrem se nesetkají dřív než ve středu. Kolektivní smlouva vyprší 15. září, den poté mají začít přípravné kempy klubů před novou sezonou, jejíž start je naplánován na 11. října.

Jednání bere hráčská asociace vážně, dochází na ně v hojném počtu.
Jednání bere hráčská asociace vážně, dochází na ně v hojném počtu.

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud