16. září 2012 • 07:17

V zámoří smutní, v NHL začala výluka. České hvězdy míří do extraligy

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V nejvyšší zámořské hokejové soutěži NHL začala výluka. Vypršela kolektivní smlouva mezi hráči a majiteli klubů, kteří se předtím nezvládli dohodnout na nové. Jde o čtvrté zastavení soutěže od roku 1992, kdy hráči několik dní stávkovali. Zatímco fanoušci za mořem jsou zklamaní, čeští diváci se pravděpodobně mohou těšit. Do extraligy ze zámoří nejspíš zamíří mnoho českých hráčů. Jaromír Jágr už potvrdil, že bude hrát za své Kladno, stejně jako Tomáš Plekanec, majitel Rytířů jedná ještě s dalšími třemi hráči z NHL.



Hráčská asociace NHLPA a majitelé týmů se přou zejména o rozdělení výnosů z ligy odhadovaných na 3,3 miliardy dolarů ročně. Majitelé chtějí snížit podíl hráčů ze současných 57 procent na 49 a časem až na 47, zatímco návrh NHLPA nabízí postupný pokles z 54,3 procenta na 52,7.

Hráči nechtějí výrazně snížit svůj podíl na výnosech, kluby zase argumentují mimo jiné i tím, že některé chudší týmy jsou existenčně ohroženy. Lize jako celku se ale daří. Od posledního jednání hráčů s majiteli v sezoně 2004/05, kdy hráči ustoupili, její výnosy vzrostly asi o jednu miliardu dolarů.

Poslední jednání mezi oběma stranami sporu označovaného za souboj milionářů s miliardáři se uskutečnilo ve čtvrtek. Bylo ale neúspěšné. V poslední den platnosti staré smlouvy se pak již žádná formální jednání mezi hráči a kluby neuskutečnila.

Nejslavnější hokejová liga nezadržitelně směřovala k další výluce, byť se ještě v sobotu neformálně na obědě sešel vyjednávač hráčů Steve Fehr se zástupcem komisionáře NHL Billem Dalym.

Výluka nastala o půlnoci ze soboty na dnešek místního času na východním pobřeží severoamerického kontinentu (06:00 SELČ), kdy přestala platit kolektivní smlouva. Vedení ligy již dříve uvedlo, že oficiální začátek výluky nebude vyhlašovat. Očekává se ale, že obě strany sporu se k situaci vyjádří během neděle.

Stejně jako předchozí dvě výluky i tato spadá do éry panování komisionáře Garyho Bettmana v soutěži. Naposledy se kvůli výluce elitní kanadsko-americká liga nehrála celou sezonu 2004/05, po níž byl zaveden takzvaný platový strop.

Předtím byla liga kvůli výluce v sezoně 1994/05 zkrácena na 48 zápasů. Bettman, během jehož kariéry liga jinak zažila velký hospodářský rozmach, je kvůli výlukám mezi fanoušky značně nepopulární.

V New Yorku například v sobotu proti pauze v soutěži, jejíž délku zatím nelze odhadovat, protestovali fanoušci jinak znesvářených týmů New Jersey Devils a New York Rangers. Podobné demonstrace se ale uskutečnily i v dalších amerických a kanadských městech.

Nová sezona nejvyšší zámořské hokejové soutěže měla začít 11. října. Konec základní části pak byl plánovaný na 13. duben. Přípravné tréninkové kempy se v NHL měly otevřít od 21. září.

Současná výluka je již třetí v nejvyšší americké ligové soutěži za posledních 18 měsíců. Předchozí výluky postihnuly basketbalovou ligu NBA a ligu amerického fotbalu NFL. Jen v případě NBA ale loni zasáhly do sezony.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud