18. října 2012 • 23:30

Krize ve slavné NHL trvá, čtvrteční jednání skončila krachem

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtvrteční jednání o ukončení výluky hokejové NHL dopadla neúspěšně a byla ukončena, protože NHLPA nepřistoupila na návrh šestiletého kontraktu s rozdělením výnosů rovným poměrem. Místo toho přišla s vlastní podobou smlouvy, komisionář ligy Gary Bettman však všechny tři varianty odmítl.



"Skončili jsme zhruba po hodině, protože jsme neměli co probírat. Ani jeden z jejich návrhů se k rozdělení poměrem 50:50 ani zdaleka nepřiblížil," citoval Bettmana server tsn.ca.

"Mám pocit, že nemluvíme stejnou řečí. Proto se obávám, že se nikam neposuneme. Naopak si myslím, že návrhy hráčů jsou krokem zpátky," dodal.

Znesvářené strany jednaly o nové smlouvě od úterý. Po měsíční přestávce přišlo vedení NHL s návrhem na rovnoměrné rozdělení výnosů, které v minulé sezoně činily 3,3 miliardy dolarů a jsou hlavním bodem sporu. Kdyby došlo k dohodě, měl nový ročník ligy začít 2. listopadu.

Šance na dohodu a ukončení výluky původně vypadala velmi nadějně, protože NHLPA po obdržení návrhu nové smlouvy doporučila hokejistům kanadsko-americké soutěže, kteří momentálně působí v Evropě, aby do 23. října nehráli zápasy. "Jsem dost zklamaný, protože nevím, jak to teď bude vypadat dál. Kéž bych měl lepší zprávy," uvedl Bettman.

"Dneska nebyl dobrý den. Měl být, ale nebyl," přidal šéf NHLPA Donald Fehr s tím, že vedení ligy chtělo novým návrhem smlouvy snížit stávající platy hráčů o 12,3 procenta. "Hráči udělali několik ústupků, ale nevidí důvod, proč by měli brát méně peněz," dodal.

NHLPA proto posléze přišla s vlastními variantami smlouvy, ani ty však neuspěly. Fehr uvedl, že podle prvního by k rovnoměrnému rozdělení výnosů z ligy došlo po třech letech, podle dalšího po pěti a podle třetího okamžitě, ovšem za předpokladu, že stávající hráčské smlouvy zůstanou beze změn.

NHL je ve výluce od 16. září, kdy vypršela předchozí kolektivní dohoda. Vedení soutěže poté začátkem října zrušilo první dva týdny nové sezony, která měla odstartovat minulou středu. Zástupce komisionáře ligy Bill Daly vyčíslil prozatímní ztrátu ligy na 100 milionů dolarů.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud