František Suchan
8. ledna 2013 • 11:11

NHL pomohl do života mediátor. Chlápek, kterému můžete říct cokoliv

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve výčtu vysněných zaměstnání zrovna tohle asi nezahlédnete. Nebo jste snad jako malí chtěli být mediátorem? Pro NHL byl ale právě člověk, zabývající se tímto oborem, v posledních dnech důležitější než samotní hokejisté. To on pomohl dotáhnout jednání o konci výluky.



Nenápadný, tichý a prošedivělý muž, kterému táhne na šedesát. Od pohledu trochu suchar, normální kravaťák, jakých se kolem dohadů o nové kolektivní smlouvě v NHL producírovaly desítky. Ale přesto byl jistý Scot L. Beckenbaugh tím, kdo s procesem zásadně pohnul.

Je totiž elitním členem americké Federální služby pro mediaci a smírčí řízení. Mediátor. Ten, kdo pendluje mezi oběma skupinami sporu a pečlivě poslouchá, s čím ti či oni chtějí vyrukovat na ty druhé. Jako když klidný rodič usmiřuje děcka u houpačky.

„Scot odvedl skvělou práci v tom, aby obě strany pokračovaly ve vyjednáváních“ přiznal kanadskému listu Globe and Mail útočník Shane Doan, kapitán Phoenixu, který byl účastníkem závěrečných jednání s vedením ligy v New Yorku. „Rodina i kamarádi mi často říkali: ‚Zamkněte se v místnosti a nevylezte, dokud se nedomluvíte.‘ A mediátor v podstatě právě tohle udělal. Bylo to moc důležité.“

Kromě toho, že Beckenbaugh před víkendovým maratonem návrhů obíhal střídavě základnu hráčské asociace i štáb Garyho Bettmana, pak při finálním procesu domlouvání podmínek pomáhal formulovat názory jedné i druhé partaje.

„Byl výtečný z mnoha důvodů,“ uznal Ron Hainsey, bek Winnipegu a další z horlivých účastníků posledního setkání. „Když se všechno dostalo do bodu, kde už jste nevěděli, co dál, nebo jste měli nápad a nevěděli jste, jestli by třeba druhou stranu nenaštval, prostě jste zašli za Scotem a řekli mu o něm. On pomáhal utvořit a formulovat vaše myšlenky. Opravdu obrovsky všemu pomohl.“

Aby taky ne. Beckenbaugh platí za kapacitu ve svém oboru. Mediátorství se věnuje od roku 1988 a pomáhal už na svět obřím kontraktům v různých oblastech, od potravinářských obalů až po těžké strojírenství.

Zkušenosti má i na sportovním poli. Loni na podzim usmiřoval NFL, ligu amerického fotbalu, s rozhodčími, v roce 2011 píchnul s koncem výluky v NBA a byl nápomocný při podobných potížích fotbalové MLS rok předtím. V sezoně 2004-05 se podílel i na pokusu o záchranu NHL, tehdy rovněž odstavené.

Před osmi lety jeho snaha nevyšla. Momentálně byl mnohem úspěšnější…

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud