21. června 2013 • 14:34

Bostonský „škrtič“ Bergeron rozhoduje zápasy a ulevuje Jágrovi

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spoluhráč Brad Marchand o něm řekl, že kdyby měl dceru, klidně ji s ním pustí na rande. „Perfektní kluk,“ dodal. Ale to určitě není ten důvod, proč je Patrice Bergeron pro tým Bostonu tak platný. Centr druhého útoku Bruins umí zabrat, když je nejvíc potřeba a rozsekne důležitou bitvu. A nejen tím, že střílí klíčové góly. Dokáže být v pravou chvíli na správném místě, soupeře zaškrtí důsledným bráněním., blokuje střely, vyhrát s ním vhazování je téměř nemožné.



„Každý ví, jak je dobrý. Nikdy jsem nepoznal útočníka, který by byl tak hladový ve vlastním pásmu, vidím jen kluky, co se rvou hlavně v útočné zóně. Ale jeho to vzadu snad baví ještě víc. Chce vyhrávat souboje u mantinelů a vede si strašně zodpovědně. Bergy to mně a Marchandovi hodně ulehčuje,“ ocenil parťáka z útoku Jaromír Jágr.

Zejména z jeho přihrávek Bergeron v poslední době nejvíc těží. Sám zase posiluje víru a sebevědomí českého veterána, který se ve 20 utkáních play off ještě netrefil. „Nepotřebuju skórovat, stačí, když to zvládnou druzí,“ zubil se Jágr, který ve čtvrtém finále proti Chicagu nabil Bergeronovi na dvě trefy. O jeho pasu přes tři hráče k opačné tyči ve třetím duelu se bude vyprávět ještě dlouho.

Bergeron chodí na led v kterékoliv situaci.Foto Reuters

„Výtečná přihrávka. Bylo to perfektně zahrané, puk mi přistál přesně na hůl. Jen jsem ho musel trošku zklidnit, protože ten pas byl taky dost prudký. Potom to tam jen stačilo poslat. Naštěstí jsem se trefil,“ popisoval Bergeron, jemuž nestálo v cestě v podstatě nic. Pálil do odkryté branky.

Čím důležitější zápasy, tím dovede být lepší. Před dvěma lety rozhodl dvěma góly sedmé finále proti Vancouveru a Boston slavil první triumf po 39 letech. Když letos ve čtvrtfinále Toronto vyrovnalo stav série na 3:3, Bruins v závěru sedmého utkání prohrávali o tři góly a byli na pokraji vyřazení, Bergeron 51 vteřin před koncem třetí třetiny vyrovnal a v prodloužení rozhodl. V nervydrásajícím finiši si připsal tři body.

Do finálové série zase jako by podřimoval, ve čtyřech střetnutích proti Chicagu však vyšel jen jednou střelecky naprázdno a s devíti trefami se dotáhl na Davida Krejčího, nejlepšího střelce Bruins. Snad ještě víc však byl Bergeron týmu užitečný svojí všestrannou hrou. Padá do střel, bije se u hrazení, ve třetím duelu vyhrál 24 vhazování z 28, i díky jemu mají Bruins na buly úspěšnost 71 procent a taky ubránili všech 16 oslabení během semifinále proti Pittsburghu a dalších deset v rozhodující sérii s Hawks.

„Na vhazování patří dlouho k nejlepším hráčům v lize, takže nepřekvapuje, že si vede tak dobře. Jen se teď o tom víc mluví a každý se na to ptá,“ potvrdil Krejčí. „Máme opravdu dobré centry, ale není to jen o čtyřech středních útočnících, nýbrž o každém, kdo se do toho vloží a pomáhá vyhrávat všechny ty drobné bitvy,“doplnil Bergeron.

Jeho přínos ocenil i Tuukka Rask. „Dovede být trpělivý a výborně čte hru. Vždycky má přehled o ostatních, ví, kdy jsou kluci před ním, kdy za ním. Sebere spoustu puků, chytí hodně přihrávek, a když je potřeba lehnout do střely, padne do ní. V tom patří mezi nejlepší v lize, je fajn s ním hrát,“ chválil Bergerona finský gólman.

Nejen proto ho mají v týmu rádi. „Nejhodnější člověk na světě, vždycky připravený pomoct, perfektní kluk. Kdybych měl dceru, klidně ji s ním pustím na rande,“ rozplýval se po jednom tréninku spoluhráč Brad Marchand. „Já bych svým dcerám nedovolil chodit s kýmkoli,“ usmál se další útočník Chris Kelly, který už potomky má, ale s ostatními se shodně. „Bergy je dobrý a čestný člověk,“ dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud