17. října 2013 • 11:57

Vyšší už je jen Chára. NHL poznává českého obra Šustra z Tampy

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejoví fanoušci se učí nové jméno. Andrej Šustr neodcházel do zámoří s pověstí velkého talentu, v draftu i přes své parametry nikoho nezaujal, přesto v loňském ročníku naskočil z univerzity přímo do NHL. A v letošní sezoně už patří do základní sestavy Tampa Bay Lightning. To je 203 centimetrů měřící Andrej Šustr, po Zdeno Chárovi nejvyšší muž soutěže.



Tenhle rozdíl se zkrátka nedal přehlédnout. Když v úterním utkání dorazil Martin St.Louis do sítě Los Angeles střelu spoluhráče Stevena Stamkose, byl prvním gratulantem český obránce Andrej Šustr. A vypadalo to asi jako když bere rodič do náruče své dítě. Rozdíl mezi oběma borci z Tampy Bay totiž činí rovných třicet centimetrů.

Ale jak se vlastně plzeňský rodák dostal do společnosti dvojnásobného nejproduktivnějšího muže ligy a jeho Bolts?

Brzy třiadvacetiletý hokejista se do zámoří vydal ve svých devatenácti letech a poslední tři ročníky strávil na univerzitě v Nebrasce. A byly nadmíru úspěšné. Na jaře se vytáhlému bekovi sešlo na stole hned několik nabídek z NHL a on se rozhodl pro slunnou Floridu.

NHL si vyzkoušel hned na přelomu března a dubna, ale pak putoval na farmu v Syracuse. Během dlouhé cesty vyřazovacími boji odehrál 18 utkání, připsal si 2 góly a 5 nahrávek a především 11 kladných bodů do statistiky +/-. A vedení začal přesvědčovat o tom, že stabilní místo v prvním týmu do další sezony rozhodně není utopií.

VIDEO: Šustrův první bod v NHL

"Můžete vidět, jak obrovsky za ten půl rok v naší organizaci vyspěl," chválil Šustra trenér Jon Cooper, který ho vedl jak v AHL, tak v současné době v NHL. "Vůbec není zbrklý, má obrovský přehled a hraje sebevědomě a s klidem."

Český obránce předvedl už v AHL velice dobrou přizpůsobivost a na cestě týmu Syracuse až do finále Calder Cupu posbíral velké množství zkušeností.

"V loňské sezoně jsme měli skutečně silný tým a ve vyřazovací části jsme byli ve formě a měli jsme nabitou soupisku. Ale Andrej byl najednou tak dobrý, že jsme ho prostě nemohli nechat sedět," vysvětloval v rozhovoru pro tbo.com trenér týmu a bývalý zkušený obránce Rob Zettler.

Nejvyšší současní hráči v NHL:

1. Zdeno Chára (Boston) - 206cm, 117kg

2. Andrej Šustr (Tampa Bay) - 203cm, 102kg

3. Joe Finley (NY Islanders) - 203cm, 112kg

4. Tyler Myers (Buffalo) - 203cm, 103kg

5. John Scott (Buffalo) - 202cm, 115kg

Ten si zároveň všiml i další kladné vlastnosti českého velikána. "Na to jak je vysoký, je úžasně pohyblivý. A samozřejmě umí svou výšku skvěle využít, dosáhne na plno puků," chválil Zettler svého bývalého svěřence.

Před startem záříjového kempu Tampy Bay si Šustr nedával zbytečně vysoké cíle, důležitý pro něj byl hlavně osobní pokrok a možnost se zlepšovat. "Vyřazovací boje v AHL mi obrovsky pomohly vstřebat přechod z univerzity do velkého hokeje," vypráví Šustr.

Zadák s číslem 62 na zádech na sebe pořádně upozornil především během finále Calder Cupu, kde jeho tým sice prohrál s Grand Rapids 2:4 na zápasy, ale on sám vstřelil dvě branky.

"V play off jsem dostával víc a víc času na ledě a cítil jsem se fakt skvěle. Teď na sobě chci hlavně pracovat a stát se mužem, který může pravidelně hrát NHL," přibližoval Šustr v září své nejbližší cíle.

A to se mu zatím daří. Z pěti duelů Tampy nenaskočil jen do jednoho, s průměrným časem 16:44 je pátým nejvytíženějším bekem týmu a v úterý proti Los Angeles Kings si připsal dokonce svou první nahrávku v NHL.

Jen tak dál!

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud