13. března 2014 • 04:20

Jágra vyděsil kolaps v NHL: U Čerepanova nebyli připraveni

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pondělní kolaps útočníka Riche Peverleyho na střídačce Dallasu donutil Jaromíra Jágra zavzpomínat. Během jeho působení v Omsku totiž zažil totožnou situaci, bohužel se smutnějším koncem. Devatenáctiletý Alexej Čerepanov vedle něj v říjnu roku 2008 bojoval a život a o pár minut později svůj boj prohrál. "Byl to strašný šok, vůbec nečekáte, že by vedle vás mohl někdo takhle umřít," vzpomíná Jaromír Jágr.



Rich Peverley se po srdeční příhodě už údajně cítí lépe, reakce hokejistů Dallasu Stars, kteří s kanadským útočníkem během včerejšího dne komunikovali, zněly velice pozitivně. Jejich kamarádovi už se dokonce prý vrací smysl pro humor.

Na vítěze Stanley Cupu z roku 2011 si vzpomněl i Jaromír Jágr. "Vedle Peva jsem během loňského působení v Bostonu seděl tři měsíce v šatně. Dost mě ta zpráva vyděsila, hlavně když jsem si vybavil, co se tehdy stalo v Rusku," řekl Jágr pro server NJ.com.

Hned na startu své první sezony v KHL v dresu Omsku zažil Jágr pravděpodobně jeden z nejhorších dní svého života. Byl to den, kterému se nemůže rovnat žádná porážka na ledě. 13. října 2008 sledoval český hokejista, jak vedle něj na střídačce umírá talentovaný Alexej Čerepanov.

A situace byla podobná jako u Peverleyho, nebo Jiřího Fischera. Mladíček Omsku končil střídání, usedl na lavičku a tam se zhroutil. Jágr, který vedle Čerepanova zrovna seděl, okamžitě volal o pomoc a pak sledoval, jak jeho spoluhráči a ostatní členové týmu rychle hokejistu odnáší ze střídačky.

VIDEO: Čerepanova v Rusku zachránit nedokázali

Čerepanov ale neměl to štěstí jako Peverley, lékařská vybavenost ruských stadionů v té době byla skutečně bídná. Defibrilátor byl nefunkční a protože zápas byl téměř u konce, sanitka už z haly odjela. A za to Čerepanov pravděpodobně zaplatil životem.

Sám Jágr si tehdy na střídačce myslel, že Čerepanov je v bezvědomí. "Vůbec neočekáváte, že něco takového se může stát. Zápas jsme normálně dohráli," řekl Jágr, který se po nešťastné novině o smrti mladého hokejisty vydal s ostatními spoluhráči do nedalekého kostela. Pomodlit se.

Zpráva o rychlém a úspěšném zásahu lékařů v Dallasu ho tedy potěšila. "Odvedli skvělou práci, pravděpodobně mu zachránili život. V Rusku na to tehdy nebyli připraveni..."

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud