Martin Tomaides
25. června 2014 • 11:51

Byl nejlepší! Na tréninku s Haškem často nepadaly góly, vzpomínají v NHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři roky od ukončení kariéry - to je čekací lhůta, než může být některý z hokejistů nominován do hokejové Síně slávy v Torontu. Každý rok navíc přibudou jen čtyři členové, to znamená, že se dostane jen na ty největší hvězdy. Volba Dominika Haška byla přesto naprosto jasná. Proč? O hokejové legendě se rozpovídali bývalý kouč brankářů Buffala Mitch Korn a brankářský parťák z Ottawy Ray Emery.



Výčet Haškových úspěchů je skutečně pestrý. I když i to je vlastně dost slabé slovo. Pardubický rodák se nebál jít netradiční cestou a pomáhal prorazit cestu do NHL ostatním evropským gólmanům.

Brankářskou jedničkou se stal až ve 28 letech, přesto zvládl 6x získat Vezina trophy pro nejlepšího brankáře, 2x Hart Trophy a Ted Lindsay Award pro nejužitečnějšího hráče soutěže, 3x Jennings Trophy pro brankáře s nejmenším počtem inkasovaných branek, 6x se dostal do ligového All - Star Teamu a samozřejmě má i 2 Stanley Cupy. A to je jenom zámoří.

Z olympijských her má zlato a bronz, pět medailí má z hokejových mistrovství světa ještě z dob Československa, s Pardubicemi vyhrál českou extraligu a dařilo se mu i v KHL. Hašek toho má zkrátka hodně za sebou.

V zámoří měl ale tvrdou konkurenci, NHL hrál v době, kdy vedle něj chytali Patrick Roy a Martin Brodeur, dva z nejlepších gólmanů historie. "Ale podle mě patří na úplný vrchol právě Dom," řekl Mitch Korn, který od příští sezony bude trénovat gólmany ve Washingtonu a stejnou práci dělal před lety v Buffalu, když k Sabres Hašek přišel.

Korn tedy práci brankářského mága viděl na vlastní oči. "Hašek byl tak neuvěřitelně soutěživý. Často byly tréninky, na kterých kvůli němu nepadl jediný gól," řekl pro server ingoalmag.com Korn. Ten také Haškovu hodnotu vyzdvihuje proto, že narozdíl od Brodeura v New Jersey nebo Roye v Coloradu strávil většinu let v Buffalu. Tedy v týmu, který stál primárně na něm.

Další Haškovou výhodou bylo to, jak dokázal číst hru. "Nikdy jsem neviděl nikoho, kdo by už z postavení puku na soupeřově holi dokázal tak dobře vidět, co se stane během příštího okamžiku," divil se Korn. A celá situace došla v Buffalu tak daleko, že Haška museli dokonce brzdit.

"Často dokázal přečíst myšlenku střelců ještě předtím, než svůj pokus vůbec zvládli uskutečnit. Prostě už věděl, co udělají," řekl Korn, který zároveň chválil Haškův brankáský styl. "Byl tak neortodoxní, nikdo jsme to nechápali. Jenže pak jsme zjistili, že každý jeho pohyb měl svůj důvod."

VIDEO: Takhle Hašek v NHL kouzlil

Jednu sezonu s Haškem v Ottawě strávil také Ray Emery, loňský vítěz Stanley Cupu s Chicagem a v té době nováček. "Hašek si jel podle svého, a to byl také jeden z důvodů, proč z něj byli soupeři tak zmatení," vysvětloval jedenatřicetiletý Emery a hned podal vysvětlení.

"V bráně stál úplně jinak, než všichni ostatní, ale pokrýval stejný prostor. To protihráče dokázalo hodně překvapit. Navíc když k tomu přidáte jeho netradiční styl tak je hotovo," řekl Emery.

Zařazení do Síně slávy bylo tedy naprosto nezpochybnitelné. Hašek bude navždy velikánem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud