František Suchan
5. srpna 2014 • 14:00

Největší pracháči v NHL. Hvězda Montrealu předčí i Crosbyho

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Alex Ovečkin, Jevgenij Malkin… A P. K. Subban. Až pak pánové jako Crosby, Stamkos či Giroux. Tak od víkendu vypadá žebříček nejlépe vydělávajících hokejistů NHL. Černošský úderník, jehož vyjednávání s Montrealem o nové smlouvě se dostalo až k arbitráži, nakonec podepsal osmiletý kontrakt na 72 milionů dolarů. Z těžce zvladatelného floutka je tak nejvýraznější bek současnosti.



Fanoušci Canadiens by se s tím asi nepárali. Zrovna v Montrealu není radno si příznivce rozhodit. Jejich zloba rostla, když se šéfové ne a ne shodnout na podobě nového kontraktu s P. K.

Subbanem, jejich nejdůležitějším obráncem. Zatím co nekonečná jednání dospěla až k arbitráži, generální manažer Marc Bergevin odevšad slyšel, co že je to za diletantství, oddalovat dohodu s miláčkem tribun, tváří klubu a borcem, který navíc celou kariéru vyhlašuje, že nikdy nechce hrát nikde jinde.

Všechno dusno pročísnula v sobotu, den po čtyřhodinovém slyšení u arbitráže, zpráva, že Subban právě stvrdil svým podpisem pakt na 72 milionů dolarů za příštích osm let.

Tedy jeden z nejnadupanějších kontraktů ligy, s ročním příjmem 9 milionů, což je víc, než 25letý kanadský bek požadoval u nezávislého soudu, a taky víc, než vydělává 99,9 % hokejistů NHL včetně Crosbyho.

Proč tedy všechny ty průtahy?„Už před arbitráží jsem věděl, že to takhle může skončit. Od začátku jsme pracovali na dlouhodobém kontraktu, což nejde dokončit přes noc,“ líčil sám olympijský šampion ze Soči. „Teď už můžu zase myslet jen na to, jak pomoct týmu ke Stanley Cupu. Tohle je jasná zpráva o tom, že klub o mě stojí, věří mi a oceňuje vše, co jsem tu doteď odvedl. Netřeba spekulovat.“

Šéf Bergevin komentoval nenadálý finiš těžkého rokování slovy uznání na adresu živelného zadáka. Částka, jakou mu Habs budou od nové sezony vyplácet, je ostatně dost pádně potvrzuje. Ovšem v zákulisí se hovoří o tom, že manažerovi nezbývala jiná možnost, než si Subbana zavázat za takovou raketu.

Nejlépe placení hráči NHL (podle platového stropu)

1. Alex OVEČKIN (útočník, Washington) 9,53
2. Jevgenij MALKIN (útočník, Pittsburgh) 9,5
3. P. K. SUBBAN (obránce, Montreal) 9
4. Sidney CROSBY (útočník, Pittsburgh) 8,7
5. Corey PERRY (útočník, Anaheim) 8,63
6. Henrik LUNDQVIST (brankář, NY Rangers) 8,5
7. Claude GIROUX (útočník, Philadelphia) 8,28
8. Eric STAAL (útočník, Carolina) 8,25
9. Ryan GETZLAF (útočník, Anaheim) 8,25
10. Phil KESSEL (útočník, Toronto) 8

*Částky jsou v milionech dolarů, značí průměrný roční plat stávající smlouvy.

Zaprvé, loňského držitele Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHL ve městě zbožňují, pravidelně svými kousky zvedá ze sedaček domácí arénu a ke smlouvě mu přes Twitter gratuloval i starosta Denis Coderre. Montrealští fanoušci byli z nespoutaného černošského tygra unešení, už když coby draftovaný dominoval v juniorce. Kromě efektních kousků na ledě je taky skvělým mluvčím s inteligentním i zábavným projevem, čile komunikuje na sociálních sítích a objevuje se na spoustě promoakcí, letos třeba na vyhlašování individuálních trofejí ligy s mikrofonem zpovídal triumfátora Crosbyho. Taky umí hrát na saxofon a před rokem byl na regionálním obalu počítačové hry NHL.

Nejen výjimečný hokejista, P. K. Subban, potomek karibských přistěhovalců, je zkrátka značka. Zároveň však, byť se postupně lepší, jeho nezkrotnost občas těžko koušou spoluhráči i trenéři. Ještě v minulé sezoně se stalo, že ho kouč Michel Therrien v zápasech za trest posadil, a ne jednou. Je to taky dva a půl roku, co ho na tréninku proplesknul parťák Tomáš Plekanec, vyznavač preciznosti a disciplíny, brzy potom měl konfl ikt i s dalším pokorným dříčem, Davidem Desharnaisem.

Kdyby dostal Bergevin možnost před podpisem vyměnit práva na Subbana za jiného srovnatelného hráče, zřejmě by to udělal. Byť by riskoval snad i zapálení stadionu… Možná i proto nechal jednání dojít k arbitráži, aby si excentrický bek alespoň oficiálně vyslechl, na čem musí zapracovat.

Pak ale dostal pohádkový kontrakt. Takový, který ho s průměrným výdělkem 9 milionů dolarů řadí do elitní trojky soutěže a dělá z něj obránce s dlouhodobě nejvyšším platem. „V závislosti na současném trhu si takové peníze zaslouží. Je to elitní bek ligy,“ míní Craig Button, analytik televizní stanice TSN.

TOP platy v Montrealu Canadiens

1. P. K. Subban, obránce 9
2. Carey Price, brankář 6,5
3. Andrej Markov, obránce 5,75
4. Tomáš Plekanec, útočník 5
5. Max Pacioretty, útočník 4,5

*Částky jsou v milionech dolarů, značí průměrný roční plat stávající smlouvy.

S penězi přichází i zodpovědnost. Teď už nesmí být Subban jen zábavnou postavou, která pije krev soupeřům a někdy dělá zle i ve vlastní kabině. Musí z něho být lídr, možná dostane i kapitánské céčko. „Je jedno, jak jsem placený, vždycky zůstanu stejným hráčem. Očekávám, že se ke mně budou spoluhráči i trenér chovat jako doteď, s respektem stejně, jako přistupuju já k nim,“ vyhlásil.

A ohledně toho, že zůstane v Montrealu minimálně do roku 2022, dodal: „Kdybych tu mohl podepsat 20letý kontrakt, udělal bych to.“

A pak se divte, že ho fanoušci zbožňují…

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud