21. listopadu 2014 • 18:12

Lindros a LeClair jsou zpět! Legendy patří do Síně slávy Philadelphie

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jakub Voráček, Claude Giroux či Wayne Simmonds - hlavně na tyhle muže se teď chodí dívat fanoušci hokejové Philadelphie. Ale není to tak dávno, co radost do hlediště vysílali Eric Lindros s Johnem LeClairem, dva bouráci, kteří ničili soupeře góly i drsnými hity. Oba dva od čtvrtečního večera patří do klubové Síně slávy.



Eric Lindros už do NHL vstupoval jako velká hvězda, upoutal ale ještě větší pozornost, než si pravděpodobně myslel. Na draftu si ho totiž v roce 1991 vybral jako úplnou jedničku Quebec, jenže Kanaďan se rozhodl, že za tento klub nikdy nenastoupí. A vydupal si výměnu do Philadelphie, která byla jednou z největších v dějinách soutěže.

Do sestavy Flyers naskočil v roce 1992 a hned si získal všechny fanoušky. Více než metrákový borec nastřílel v první sezoně 41 gólů a hlavně si také připsal 147 trestných minut. Kdo mu stál v cestě, toho nemilosrdně přejel. Nezastavil se před nikým.

Takhle býval kapitán Flyers k vidění často.Foto ČTK/AP

Brzy ve Philadelphii získali amerického střelce Johna LeClaira, který si hned s rostoucí hvězdou porozuměl. Během prvních pěti sezon v klubu nastřílel průměrně 47 gólů za sezonu! K dvojici zámořských borců přibyl ještě Švéd Mikael Renberg a spolu vytvořili populární "Legion of doom", tedy Legii zkázy a pustošili stadiony soupeře.

"Tehdy v devadesátých letech jsme měli neskutečně silný tým, každý den jsme se všichni těšili do haly. Navíc jsme byli skvělá parta," zasnil se Lindros, který dovedl Philadelphii v roce 1997 až do finále Stanley Cupu.

Kanadského útočníka čím dál více limitovaly otřesy mozku, kterých v kariéře protrpěl hned několik. Kvůli nim musel kariéru ukončit už ve 34 letech. Odehrát stihl pouze 760 utkání, ale posbíral skvělých 865 bodů. I proto by podle LeClaira měli v Torontu zvážit, jestli ho nepřijmout do tradiční Síně slávy.

"Pro mě je to jasná volba. Když byl Eric na ledě, byl neskutečně dominantní. Byl dokonce tak dobrý, že v ostatních týmech se na něj připravovali i několik dní dopředu," rozpovídal se pro NHL.com LeClair.

Chválu na svou osobu ale kapitán kanadského týmu ze ZOH v Naganu nenechal jen tak. "Když já, tak by tam měl být se mnou i Johnny. Když jsem třeba býval zraněný, byl to většinou on, kdo táhl tým a dával za nás většinu gólů," řekl Lindros.

Dostanou se do Toronta? Pravděpodobně ne. Ve Philadelphii ale budou hvězdami stále. "A o tom to je. Máme tu přátelé, rodinu... Bylo krásné se trochu ohlédnout a všem tady poděkovat," uzavřel Lindros.

VIDEO: Proslov Erica Lindrose

VIDEO: Proslov Johna LeClaira

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud