19. dubna 2015 • 07:15

Tampa vyhnala Mrázka z branky, nešťastně prohrál také Pavelec

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | V prvním zápase play off NHL v životě prožíval sen, v tom druhém se Petru Mrázkovi změnil v černou můru. Brankář Detroitu dostal za dvě třetiny od Tampy čtyři góly a do závěrečné části ho vystřídal Jimmy Howard. Lightning nakonec vyhráli 5:1, k čemuž svojí první trefou ve Stanley Cupu přispěl i Andrej Šustr, a srovnali sérii na 1:1.



Hokejisté Tampy měli na ledě znovu střeleckou převahu, na rozdíl od prvního souboje ji ale dokázali vyjádřit góly. Do vedení dostal domácí už po třech minutách hry trefou v přesilové hře Tyler Johson, ve druhé třetině pak Lightning rozhodli o svém triumfu dalšími třemi góly.

Ve 28. minutě zvýšil na 2:0 Alex Killorn, ve 35. minutě přišla chvíle Andreje Šustra, který si sjel před branku na přihrávku Valterriho Filppuly a do odkryté klece přidal třetí gól, 38 sekund před druhou přestávkou se pak znovu prosadil Johnson. Třetí třetina už se jen dohrávala bez účasti Mrázka, jenž v prvním zápase pochytal 44 z 46 střel. Tentokrát si připsal úspěšných zákroků jen třináct.

VIDEO: Podívejte se na Šustrův gól do Mrázkovy sítě

Třeba právě při Šustrově trefě neměl Mrázek šanci. Čtyřiadvacetiletý zadák po skvělé Filppulově přihrávce střílel do zcela odkryté branky a připsal si první gól v kariéře v play off. "Jsem moc rád, že jsem přihrál zrovna jemu. Celou sezonu poctivě maká," radoval se Filppula. "Andrej si tam skvěle najel, myslím, že o něm obránci soupeře vůbec nevěděli. Pak už bylo snadné mu přihrát."

Winnipeg opět nezvládl třetí část

Smolný večer prožil také další český brankář Ondřej Pavelec. V duelu s Anaheimem hájil až do 50. minuty čisté konto a Winnipeg díky němu držel vedení 1:0, které pět minut před druhou sirénou zařídil obránce Adam Pardy. Jenže v polovině třetí třetiny vyrovnal v přesilové hře Patrick Maroon, který před brankou šťastně tělem tečoval střelu od modré čáry, a o vítězství Anaheimu rozhodl pouhých 21 sekund před koncem základní hrací doby Jakob Silfverberg.

Kačeři tak znovu otočili zápas ve třetí třetině. V tom prvním prohrávali po 40 minutách 1:2, aby zvítězili 4:2. V sérii proto vedou už 2:0. Anaheim je obraty v poslední dvacetiminutovce pověstný a v této sezoně vytvořil nový rekord NHL, protože vyhrál 18 zápasů, v nichž v průběhu třetí třetiny prohrával.

VIDEO: Sestřih utkání Anaheim - Winnipeg

Silfverberg při rozhodující akci vybruslil z rohu útočného pásma a překonal Pavelce ranou z úhlu k bližší tyči pod vyrážečku. Byla to jeho vůbec první střela v zápase.

"Musíme teď vyhrát příští zápas, jestli chceme mít šanci sérii otočit," konstatoval Pavelec, který zaznamenal 37 zákroků. "Nebude to jednoduché, Anaheim je specialistou na venkovní zápasy. Ale všichni se na utkání ve Winnipegu ohromně těšíme, bude tam divoká atmosféra a uvidíme, co to s námi i nimi udělá," dodal gólman Jets, kteří se v play off představí ve Winnipegu poprvé od roku 1996.

Crosby řídil Pittsburgh

Srovnat sérii na 1:1 se povedlo Pittsburghu. Tučňáci díky dvěma gólům Sidneyho Crosbyho zvítězili 4:3 na ledě New Yorku Rangers.

Crosby byl díky dvěma gólům zvolen první hvězdou utkání.Foto Reuters / Andy Marlin-USA TODAY Sports

Pittsburgh v Madison Square Garden rozhodl zápas třemi góly ve druhé třetině. Nejprve v její polovině vyrovnal v přesilové hře na 1:1 Brandon Sutter, pak se dvakrát trefil Crosby. Domácí sice dokázali na začátku třetí třetiny v početní výhodě snížit, ale v 50. minutě využili další přesilovku i hosté a Rangers pak už jen korigovali skóre šest sekund před závěrečnou sirénou.

"Je skvělé, že jsme byli odměněni za dobrý výkon. Někdy v play off hrajete dobře, přesto to na vítězství nestačí. Dnes jsme ale navázali na závěr minulého zápasu, kdy jsme byli daleko důraznější a to jsme dokázali zopakovat," prohlásil Crosby. Možná zlomil své střelecké prokletí v play off, neboť v předchozích 19 zápasech ve vyřazovací části skóroval jen jednou.

Tarasenkova show

To ruský mladík Tarasenko dává v play off jeden gól za druhým. Loni se v šesti zápasech proti Chicagu trefil čtyřikrát a dohromady tak v posledních osmi utkáních v bojích o Stanley Cup dal sedm branek.

V prvním zápase, v němž St. Louis prohráli 2:4, přitom nevystřelil na branku. "Je hezké dát hattrick. Ale nezáleží na tom, kolik jsem vstřelil gólů. Počítá se jenom vítězství," prohlásil třiadvacetiletý útočník. "Není čas na to něco slavit. Máme před sebou dva těžké zápasy v Minnesotě a na ně se musíme dobře připravit."

Tarasenko zaznamenal první hattrick v play off.Foto Reuters / Jasen Vinlove-USA TODAY Sports

Výsledky:

Východní konference:

Tampa Bay - Detroit 5:1 (1:0, 3:0, 1:1)
Branky: 4. a 40. Johnson, 28. Killorn, 35. Šustr, 56. Filppula - 46. Tatar. Petr Mrázek odchytal za Detroit 40 minut, z 18 střel inkasoval 4 góly a úspěšnost zásahů měl 77,8 procenta. Střely na branku: 30:24. Diváci: 19.204. Hvězdy utkání: 1. Johnson, 2. Hedman, 3. Callahan (všichni Tampa). Stav série: 1:1.

New York Rangers - Pittsburgh 3:4 (1:0, 0:3, 2:1)
Branky: 18. Stepan, 44. Brassard, 60. Nash - 35. a 39. Crosby, 31. Sutter, 50. Kunitz. Střely na branku: 26:22. Diváci: 18.006. Hvězdy utkání: 1. Crosby, 2. Kunitz, 3. Sutter (všichni Pittsburgh). Stav série: 1:1.

Západní konference:

St. Louis - Minnesota 4:1 (2:0, 0:0, 2:1)
Branky: 14., 19. a 60. Tarasenko, 59. Berglund - 42. Scandella. Střely na branku: 27:25. Diváci: 19.243. Hvězdy utkání: 1. Tarasenko, 2. Allen, 3. Steen (všichni St. Louis). Stav série: 1:1.

Anaheim - Winnipeg 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)
Branky: 51. Maroon, 60. Silfverberg - 36. Pardy. Ondřej Pavelec odchytal za Winnipeg celý zápas, z 39 střel inkasoval 2 góly a úspěšnost zásahů měl 94,9 procenta. Střely na branku: 39:29. Diváci: 17.415. Hvězdy utkání: 1. Silfverberg, 2. Vatanen, 3. Getzlaf (všichni Anaheim). Stav série: 2:0.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud