27. července 2015 • 22:10

Šéf NHL bojuje za nájezdy: Drtivé většině fanoušků se líbí

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od příští sezony si fanoušek v NHL bude zvykat na novotu - tři bruslaře na každé straně při prodloužení. Cílem nového pravidla je eliminovat zápasy, které se rozhodují v "nespravedlivých" nájezdech. Dovednostní disciplína ale dál rozděluje, hráči nájezdům spílají, komisař NHL Gary Bettman na ně nedá dopustit.



V závěru sezony, kdy by týmy bojující o místo ve vyvolené šestnáctce postupující do play off každý bod navíc platily zlatem, bývá diskuze kolem nájezdů nejžhavější. Organizace, kterým se v nich nedaří, by je nejraději zrušily. Vzpomeňme New Jersey, které z nich bod navíc nepřidalo rok a půl. 10. března 2013 Devils porazili na nájezdy Winnipeg a prokletí zlomily až po 17 dalších rozstřelech opět proti Jets 31. října 2014.

I proto v červnu v Las Vegas schválila rada guvernérů NHL návrh generálních manažerů klubů a v pětiminutovém prodloužení budou od příští sezony bojovat jen tři bruslaři v poli na každé straně. Nový model prodloužení testovali v minulé sezoně v nižší AHL, kde více prostoru na ledě přineslo podle očekávání více gólů. Náhlou smrtí v novém formátu skončilo 75 procent zápasů oproti 35,3 procenta z předchozího ročníku, kdy se hrálo čtyři na čtyři.

Komisař NHL Gary Bettman má ale za to, že jen hanit nájezdy, kterých díky tomuto pravidlu určitě ubude, je špatně.

"Když se jedou nájezdy, celá arena je na nohou. Všichni fandí, nikdo z tribuny neodchází. Drtivá většina fanoušků na ně nedá dopustit," nechal se slyšet v rozhovoru pro Boston Globe Bettman. "Je to zábava, je to zajímavé a vzrušující. Chápu, že jsou lidé, kterým nájezdy vadí, ale je to sport a k němu remízy patří stovky let. Lidem také vadí, ale nezrušily se. Hrát do rozhodujícího gólu jako je tomu v play off prostě nemůžeme, nato je počet zápasů příliš velký."

V NHL skončilo v uplynulé sezoně v prodloužení 44,4 procenta duelů. V uplynulém ročníku skončilo penaltovým rozstřelem 170 z 306 duelů, jež byly po řádné hrací době bez vítěze. Uvidíme, co nabídne příští ročník.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud