25. srpna 2015 • 13:15

Syn slavného rváče se chystá na NHL: Krev si měří dvanáctkrát denně

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho otec Tie válcoval NHL pěstmi a zařadil se k legendám tohoto hokejového odvětví. To syn Max Domi, který se ve dvaceti letech chystá vtrhnout do nejlepší ligy světa v dresu Arizony doufá, že se bude více prosazovat s pukem a hokejkou. Dvanáctá pozice na draftu v roce 2013 ho k tomu předurčuje. Domi si sebou ale nese i jednu velkou překážku, od dětství totiž trpí cukrovkou 1.typu.



O nákaze se současný juniorský mistr světa dozvěděl už jako dítě. Diagnostikována mu byla ve dvanácti letech a on sám samozřejmě naprosto nevěděl, co to pro něj znamená. "Uvědomoval jsem si, že nebude jednoduché se s nemocí popasovat. Ale věděl jsem, že na to mám," vykládal po otci nevysoký útočník serveru TSN.

A Domi to zvládl, navíc díky svému přístupu je velkým vzorem i pro okolí. Všem se snažil dokázat, že i tak vážná choroba nemusí plně ovlivňovat výkon a zvládl to nejen ústně. Ročník 2014/15 strávil v juniorské OHL v dresu Londonu a jako týmový kapitán dokázal posbírat 102 bodů v 57 utkáních. A to jich ještě jedenáct vynechal...

A jak tedy Domimu jeho zdravotní handicap narušuje život? Celkem hodně. Hladinu cukru si musí testovat v běžném dni i dvanáctkrát. Když přijde na řadu zápas, tak tak musí učinit před každou i po každé třetině! "Technologie v současné době je naštěstí naprosto neskutečná," chválí si Domi, který velmi kladně hodnotí také pomoc lékařů.

Letos, dva roky po svém draftu, už se zdá, že je plně připraven na NHL. Tomu napomáhá také prořídlá a nezkušená sestava Coyotes, ve které by se během následujících let měl vypracovat mezi opory. Do kempu naskočí s číslem 16 na zádech, tím vzdává hold legendárnímu Bobby Clarkeovi. Tedy dalšímu hráči, který bojoval s cukrovkou.

"Když on zvládl hrát na nejvyšší úrovni tehdy (Clarke hrál NHL v letech 1969-84), je to pro nás v této době o mnoho jednodušší," vykládal mladý hokejista.

Toho tedy během příštích dnů čeká velký boj o místo na soupisce mužstva Arizony, málokdo ale věří tomu, že by to neměl zvládnout. V životě už přece přestál daleko horší věci.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud