Adam Sušovský
29. září 2015 • 04:58

Češi s Jágrem vládnou veteránům v NHL: Mezi 10 nejstaršími jsou tři

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mládí vpřed! NHL mládne a o veterány už není zájem. Jen Češi jdou tak trochu proti proudu. Jejich dlouhověkost je v zámoří vyhlášená, vždyť mezi deseti nejstaršími hráči nové sezony budou hned tři: Jaromír Jágr (43 let), Patrik Eliáš (39) a Marek Židlický (38). K tomu je navíc v desítce veteránů doplňuje ještě Slovák Zdeno Chára (38).



Výdrž, zkušenosti, pevné zdraví a hlavně skvělé výkony. Jen s tím se dokáží hokejisté udržet v NHL i před čtyřicítkou. I tak je to ale rok od roku těžší. Když se Marka Židlického po prvním tréninku s Islanders novináři zeptali, jak dlouho ještě bude hrát, nepřemýšlel dlouho: „Je mi 38 let, tohle je má poslední šance,“ odpálil.

Žurnalisté mu sice bleskově vmetli do tváře, že jeho kamarádovi z Kladna Jaromíru Jágrovi v únoru bude už 44 let a stejně bude patřit mezi hlavní hvězdy ligy, jenže tomu se musel jen nahlas smát. „Jágr je jiný“ odpověděl Židlický. Jo, tohle byl dobrý vtip…

Marek ŽidlickýFoto Profimedia.cz

Obránce i hokejoví experti totiž moc dobře věděli, že se jemu i jeho hokejovým vrstevníkům život v NHL rychle krátí. Pokud se nic mimořádného nestane, bude tohle nejspíš opravdu jeho (jejich) poslední sezona.

Vždyť už teď Židlický do nového ročníku vstupuje jako šestý nejstarší hráč celé ligy. Nového kontraktu se přitom možná i kvůli otřesu mozku z minulé sezony málem nedočkal.

Kluby v posledních letech o staré, obouchané bardy, jako je on, jednoduše nemají zájem. Doba se mění a hokej je stále rychlejší. I proto se miliony vyplatí investovat spíše do nákupu dravého mládí.

Přesto všechno otázka pro Židlického vlastně byla namístě. Čeští veteráni totiž mají v NHL výbornou pověst. V těžké konkurenci se drží nahoře a jejich sportovní dlouhověkost je na zámořské poměry mimořádná. Spíš úctyhodná.

Mezi deseti nejstaršími hráči nové sezony budou hned Češi hned tři, a všichni včetně Židlického mají hrát ve svých týmech klíčovou roli. V desítce největších veteránů se navíc objevuje i Zdeno Chára, slovenský kapitán a lídr Bostonu.

Veteránů vévodí Jágr

TOP 10 suverénně vévodí Jaromír Jágr. I loni nejstarší muž soutěže už na Kladně jako malý prcek bruslil, když se další v pořadí za ním teprve pokoušeli o první krůčky.

Jaromír JágrFoto Reuters

Na druhém místě za Jágrem by se mohl ocitnout další Čech, o rovné čtyři roky mladší Patrik Eliáš (39 let), který si letos v New Jersey vydělá 5,5 milionu dolarů a manažer Ray Shero od něj očekává velké věci.

Z druhé příčky nejstarších hráčů NHL ho má šanci vystrnadit jen Sergej Gončar (41 let). Ruský obránce si ale smlouvu v Pittsburghu nejprve musí vybojovat. Ani o něj se už kluby na trhu nervou.

„Je to současný trend, že to táhnou mladí a nikdo ti nemůže říct, jestli je to správné, nebo ne. Je vidět, že starší hráči mají velké problémy podepsat kontrakty. Trend je úplně někde jinde, než byl dřív. Dřív se podepisovaly maximálně čtyřleté smlouvy, z roka na rok jsi musel nějakým způsobem dokázat, že na to máš a pak jít dál. Teď se manažeři bojí, že jim nejmladší hvězdy odejdou a podepisují s nimi maximální kontrakty. Pak vzniká problém, že tam není místo pro ty ostatní hráče a ti mají potíže sehnat práci,“ řekl před odletem do zámoří Jaromír Jágr.

Jako suverénně nejstarší hráč soutěže přitom v NHL letos nebude jen do počtu, Florida Panthers s ním počítá do prvního útoku a dokonce se nebrání tomu, že by s českým útočníkem podepsala smlouvu i na příští sezonu. V té by se Jágr mohl dostat mezi pět nejstarších hokejistů v historii NHL. Páté místo nyní drží brankář Gump Worsley, který v roce 1974 ukončil kariéru ve věku 44 let a 323 dnů.

Nejstarší hráči v sezoně 2015/16
 POŘADÍ JMÉNO (KLUB)  VĚK
1. Jaromír Jágr (Florida) 43 let
2.  Patrik Eliáš (New Jersey)   39 let
3.  Dan Boyle (Rangers)   39 let
4.  Shane Doan (Arizona)  38 let
5.  Matt Cullen (Pittsburgh)   38 let
6.  Marek Židlický (Islanders)    38 let
7.  Stephane Robidas (Toronto)  38 let
8.   Zdeno Chára (Boston)   38 let
9.  Willie Mitchell (Florida)   38 let
10.  Jarome Iginla (Colorado)    38 let
Obránce Sergej Gončar (41 let) bojuje o smlouvu v kempu Pittsburghu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud