16. června 2016 • 17:30

Veteráni na rozcestí. San Jose by mohlo pustit své dva lídry

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tihle dva borci psali ve finále Stanley Cupu krásný příběh. Joe Thornton a Patrick Marleau byli zvoleni na draftu v roce 1997 jedničkou a dvojkou a po osmnácti sezonách v nejlepší lize světa spolu v dresu San Jose poprvé v kariéře došli až mezi nejlepší. Neuspěli. A co hůř, ve finále dohromady posbírali jeden gól a tři nahrávky. Co s nimi bude dál?



Šestatřicetiletý Marleau je patriot. Od draftu nikdy nezměnil dres, několik let vedl klub jako kapitán, je to zkrátka chlapík, jehož trikot jednou bude viset pod stropem haly. Stejně starý Thornton do týmu přišel v rámci trejdu z Bostonu v roce 2005 a hned vyhrál po parádní přetahované s Jaromírem Jágrem kanadské bodování. Později byl i on kapitánem Sharks, jeho jméno k dresu se žralokem už prostě patří.

Mnohdy byl v San Jose postaven tým, který měl útočit na nejvyšší příčky, ale nikdy to neklaplo. Až letos Sharks poprvé okusili chuť finále, letos, když to od nich nikdo nečekal. A po prohře 2:4 na zápasy se spekuluje, jakou tihle stárnoucí, ale stále kvalitní bardi mají v mužstvu budoucnost.

Melker Karlsson a Paul Martin vstřebávají porážku
Melker Karlsson a Paul Martin vstřebávají porážku

Oba mají smlouvu ještě na příští sezonu, ale mohou si nechat zrušit klauzule o nevyměnitelnosti a klub požádat o odchod. "Popravdě jsem nad tím ještě nepřemýšlel," řekl Thornton o tom, zda hodlá v klubu pokračovat.

Majitel olympijského zlata z Vancouveru má za sebou nejlepší sezonu od roku 2010, a ta mu mimo jiné vynesla nominaci na zářijový Světový pohár. Za 82 bodů v sezoně vděčí prý například mladému jádru mužstva, které i stárnoucí borce udržuje stále v dobré kondici.

"V týmu jsou tihle kluci potřeba, díky nim se i my cítíme stále mladí," vykládal pro Mercury News vysoký útočník a připomněl Joonase Donskoie, Chrise Tierneyho či Tomáše Hertla .

Obdobný náhled na celou situaci má i Marleau, jehož možný trejd se řešil mnoho let a jehož bodová produkce letos klesla na nejnižší cifru od roku 2002. "Mám smlouvu na další rok a těším se. Sharks jsou rozhodně moje první volba," řekl majitel dvou zlatých medailí z olympijských her i mistrovství světa.

Ale bude se stejnou cestou chtít vydat i klub?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud