24. června 2017 • 11:02

Extraliga v 1. kole draftu NHL předčila i KHL. Švýcaři měli poprvé jedničku

Autor: Daniel Ryl, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po dvou letech se na draftu NHL objevila v prvním kole dvě česká jména. Jako dvanáctého v pořadí si Carolina vybrala Martina Nečase a o devět pozic později sáhli Rangers po Filipu Chytilovi. Z Tipsport extraligy se tak na draftu objevilo více zástupců, než měla KHL či švýcarská NLA. V zemi helvétského kříže se ovšem přepisovala hokejová historie.



Časy, kdy byli minimálně dva čeští hokejisté v prvních kolech draftů samozřejmostí, jsou pryč. Dvanáctá pozice Martina Nečase v letošní volbě talentů se dala očekávat, ale volba New York Rangers na 21. místě byla velmi milým překvapením, protože padla na Filipa Chytila.

Sedmnáctiletý útočník Zlína se stal nejmladším hráčem prvního kola draftu a společně s brněnským vrstevníkem reprezentoval českou nejvyšší soutěž, která byla společně s finskou Liigou druhou nejvíce zastoupenou evropskou ligou. Po čtyřech zástupcích měli Švédové, naopak pod českou extraligou zůstala i KHL (1)!

Nečas a Chytil po draftu NHL: Vybrali si je v Carolině a NY Rangers
Video se připravuje ...

Nejvíce zastoupené ligy v 1. kole draftu 2017
7 - WHL (Kanada)
5 - OHL (Kanada)
4 - SHL (Švédsko), USHL (USA)
2 - TELH (ČR), Liiga (Finsko), QMJHL (Kanada), NCAA (USA)
1 - KHL (Rusko), Allsvenskan (Švédsko), AJHL (Kanada)

Nejvíce hráčů nabídly kanadské soutěže WHL a OHL. Co se jednotlivých hráčů týče, nejvíce jich měli pochopitelně Kanaďané (12) a čeští hokejisté zůstali evropskou trojkou. Na Finy (6) a Švédy (4) nakonec nedosáhli, ale nechali pod sebou i Rusy, kteří měli na draftu jen Klima Kostina, a to dokonce jako poslední 31. volbu.

Jediného hráče měli na draftu také Švýcaři, ale rozhodně je to mrzet nemuselo. Centr Nico Hischier ovládl očekávaný souboj s Nolanem Patrickem a stal se nejvýše postaveným Švýcarem v historii. Zároveň to z něho udělal teprve sedmou evropskou jedničkou draftu.

Nejvíce zastoupené národnosti v 1. kole draftu 2017
12 - Kanada
6 - Finsko
5 - USA
4 - Švédsko
2 - Česko
1 - Švýcarsko, Rusko

"Slyšet své jméno bylo neuvěřitelné. Těžko hledám slova. Nejprve jsem objal mámu, která začala plakat. Je opravdu úžasné mít na sobě dres Devils, vypadá skvěle. Asi to nevstřebám, dokud se z toho pořádně nevyspím," citoval Hischiera server nhl.com.

Z hráčů, kteří strávili uplynulou sezonu v Evropě, se stal nejvýše postaveným obránce Miro Heiskanen, který zaujal Dallas svými výkony v IFK Helsinky a na pódium přišel jako třetí v pořadí. 

Další hráči budou přibývat už dnes od 16:00 SEČ, kdy začne 2. kolo draftu a program završí poslední 7. kolo.

Český útočník Martin Nečas přišel na draftu NHL jako dvanáctý v pořadí a brala ho Carolina
Český útočník Martin Nečas přišel na draftu NHL jako dvanáctý v pořadí a brala ho Carolina

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud