20. prosince 2017 • 10:18

Vrána trestal drzost. Šel se bít za Oshieho, vyzval rváče Dallasu

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho role v týmu je rozhodně jiná, ale když je třeba, dokáže i vycenit zuby. Mladičký střelec Jakub Vrána z Washingtonu se v úterý na ledě Dallasu (3:4 v prodloužení) dostal do křížku s bijcem Antoinem Rousselem. Proč? Bránil slavnějšího spoluhráče T.J. Oshieho. Od francouzského rabiáta sice dostal lekci, ukázal ale kuráž. A oddanost dresu Capitals.



Bitva na ledě texaského týmu byla první pro kouzelníka Oshieho po šestizápasové pauze způsobené ostřesem mozku. Třicetiletý Američan navíc přiznal, že pro něj šlo už o čtvrtý zdokumentovaný otřes mozku v kariéře. Hodně se tedy nelíbilo, když ho provokatér Roussel hned během druhého střídání v zápase dohrál u mantinelu.

Prvním, kdo projevil nesouhlas s činností domácího borce byl právě talentovaný Vrána. Ostříleného bijce nemohl překvapit a ten s ním vytřel led, ale český útočník si odvážným krokem získal uznání. A o Roussela se o pár minut později postaral pro změnu ranař Capitals Tom Wilson.

A ačkoliv jedenadvacetiletý Vrána v zápase nebodoval a připsal si jeden záporný bod, s jeho výkony a adaptací na nejlepší hokejovou soutěž světa panuje spokojenost. I když s jednou věcí je přece maličký problém. Jak vlastně toho kluka vyslovit?

„Ya-Kub, Jacob, Ya-Koob i Jake jsou akceptovatelné varianty, ale vlastně je to jedno," řekl útočník s úsměvem pro Washington Post.

V tuto chvíli je jeho jméno skloňováno čím dál častěji, o pohodlí nováčka se v šatně poslední dny a týdny stará zkušenější parťák Jevgenij Kuzněcov, který mu pomáhá na ledě i mimo něj. A mimochodem, oslovuje ho "V". A jednu věc mají tihle dva společnou. Když Vrána minulý týden dosáhl na deset branek, stal se prvním zelenáčem Washingtonu od dob právě Kuzněcova, který na tuto cifru dosáhl.

„Myslím, že když jsou dva přátelé, jde jim to na ledě pak ještě líp, protože se trochu víc snaží. Přece jen je mezi nimi pak o něco větší pouto," myslí si trenér Barry Trotz, který na začátku sezony Vránu zkoušel vedle Alexandra Ovečkina a Nicklase Bäckströma.

Kouče Capitals napadlo spojit Vránu s Kuzněcovem poté, co viděl, že spolu na střídačce mluví čím dál víc. Najednou si uvědomil, že kreativní Rus by mohl být pro o čtyři roky mladšího kolegu takovým mentorem.

„Do hokeje mu nemluvím, to nepotřebuje. Jde spíš o to, že v některých zápasech, které nejdou podle představ, začíná nad hrou trochu moc přemýšlet. Pak přichází moje role, řeknu mu nějaký vtípek nebo tak, aby se netrápil myšlenkami, že na ledě udělá chybu," popisoval dvojnásobný mistr světa.

Podobně dvojici vidí také ostatní spoluhráči, například Braden Holtby. Tomu imponuje především rychlost obou Evropanů. „Vrána je neskutečně šikovný a také rychlý. Kuzněcov si navíc umí dobře krýt puk a méně zkušeného Vránu učí jak uklidnit hru, nebo se dostat z obraného pásma," všiml si.

Pro Vránu to jsou cenné lekce, tohle přátelství zatím funguje na výbornou.

VIDEO: Sestřih utkání Dallas - Washington

Góly

Domácí: 15:14. Ja. Benn, 31:09. G. Smith, 55:53. Radulov

Hosté: 10:35. Burakovsky, 33:12. Orlov, 56:34. Connolly, 61:50. Burakovsky

Sestavy

Domácí: Bishop (Lehtonen) – J. Klingberg (A), Lindell, Pateryn, Hamhuis, Honka, Johns – D. Shore, Seguin (A), Ja. Benn (C) – Radulov, Spezza, Janmark – Pitlick, Faksa, Roussel – G. Smith, Hanzal, Elie.

Hosté: Holtby (Grubauer) – Niskanen, Orlov, Carlson, Orpik (A), Bowey, Djoos – T. Wilson, Bäckström (A), Ovečkin (C) – Oshie, Kuzněcov, J. Vrána – Connolly, Eller, Burakovsky – Chiasson, Beagle, Stephenson.

Rozhodčí

Stadion

American Airlines Center, Dallas

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud