26. ledna 2018 • 17:10

Rittich vychytal McDavida, pak zlámal hůl o tyčku: Byl jsem naštvaný!

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brankář David Rittich patřil k hlavním postavám třetího derby sezony mezi Edmontonem a Calgary. Bitva o Albertu vyzněla po dramatickém průběhu již posedmé za sebou lépe pro domácí Oilers, pětadvacetiletý Rittich ale výborným výkonem pomohl přesto prodloužit dvě série. Flames bodovali pojedenácté v řadě a i nadále platí, že pokud dostal v dosavadní kariéře v NHL příležitost od začátku, Calgary v základní hrací době neprohrálo.



"Dobře vím o tom, že jsme pojedenácté za sebou bodovali, jenže jsme také zároveň počtvrté v řadě prohráli v prodloužení nebo nájezdech. A právě ten druhý bod potřebujeme," řekl Rittich v rozhovoru s ČTK.

"Teď navíc bolí nejen ta čtvrtá těsná porážka za sebou, ale i fakt, že to bylo s Oilers. Jedním z týmů, které chcete v sezoně vážně moc porazit, je Edmonton, abyste uspěli v tomto derby," řekl o soubojích s 300 kilometrů vzdáleným rivalem.

Dál trvá i jeho osobní série. Pošesté nastoupil od začátku - shodou okolností vždy v arénách soupeřů - a Flames nevyšli nikdy naprázdno. "Mám alespoň bod, ale prohrál jsem druhý zápas. A stejně jako v San Jose na nájezdy, to je frustrující," neskrýval Rittich velké zklamání.

Calgary prohrálo 3:4 v nájezdech i přesto, že vedlo po první třetině 2:0. "Odehráli jsme výbornou první třetinu, ale pak se něco stalo v té druhé, nevím, kde byl problém. Dostali jsme dva rychlé góly po sobě a byli z toho docela frustrovaní. Přijde mi, že odehrajeme výborně první i třeba druhou třetinu, ale pak přijde 'vypínačka' a 10 minut nevíme, kde jsme. A to každý soupeř potrestá," konstatoval posmutněle Rittich.

VIDEO: Rittich v derby zazářil, takhle vychytal McDavida

První gól si vyčítá, při třetím byl za školáka

Jeho spoluhráči měli dlouhou řadu šancí k tomu, aby zápas strhli na svou stranu. Za stavu 2:0, ale i třeba v dramatickém prodloužení. "Byly tam šance na obou stranách; my je bohužel nedali a soupeř nás trestal z našich chyb. I v prodloužení jsme měli šance, jenže naše produktivita je v posledních zápasech špatná. Nevím, čím to je," mrzelo Ritticha.

"Při prvním gólu se tam náš hráč svázal s druhým hráčem a najednou se všichni začali radovat, vůbec jsem puk neviděl, i když jsem se snažil ze všech stran, abych si ho našel. Celé jsem to viděl až z opakovačky na kostce. Druhý gól byl z přečíslení tři na dva a z dorážky, kterou jsme nepokryli. Při třetím si klekl můj hráč a najednou to kolem něj proletělo, byl jsem tam jak školák," popsal Rittich, jenž si připsal 34 zákroků.

Hodně ho mrzely prohrané nájezdy. "Vyčítám si ten první Cammalleriho, protože jsem věděl, co bude dělat. Snažil jsem se ho trochu ustát a doufal, že půjde víc do strany, ale zasekl to, udělal to dobře. Musím ty nájezdy zlepšit - na tréninku z nich moc gólů nedostávám, ale v zápasech jsem dostal čtyři ze šesti. Nejsem při nich nijak nervózní, nevím... Musím na nich prostě zapracovat," prohlásil odhodlaně.

Kuriózní bylo hned několik nelehkých zákroků maskou. "Za celý zápas jich bylo snad osmnáct," prohlásil Rittich s nadsázkou. "Asi se jim nelíbila moje hlava... Trefil mě McDavid i další. Oni ale míří na ta dobrá místa okolo hlavy, ale já to stihl vždy vykrýt."

 

V prodloužení se vztekal, kouč mu vylepšil čísla

V prodloužení vzteky rozštípal hůl poté, co ho překonal Ryan Strome, ale po přezkoumání situace se zase mohl vrátit z kabiny znovu na led. "McDavid tam projížděl a přetočil mě bruslí trochu do strany, takže v tu chvíli to pro mě na tu dorážku bylo daleko. I tak jsem si myslel, že gól uznají, a byl jsem hodně naštvaný. Tam to ve mně vybouchlo," vysvětlil Rittich, proč kouč Glen Gulutzan nechal celou situaci potvrdit u videa.

"Po trenérově výzvě k přezkoumání situace se vše změnilo, což bylo dobré pro nás. A já musím trenérovi poděkovat, že mi tím alespoň trošičku vylepšil čísla," řekl s hořkým pousmáním Rittich.

Duel nakonec rozhodl hvězdný domácí kapitán Connor McDavid, jehož si přitom Flames během utkání vcelku dobře hlídali. A když už se přece jen protlačil do šance, vítězem minisoubojů byl až do osudného nájezdu jihlavský rodák. "Měl jsem na něj docela kliku, dostal se tam snad třikrát do nájezdu z úhlu. Mohu říct, že jsem v určitém ohledu rád za bod, ale jsem strašně naštvanej, že nemáme i druhý," litoval Rittich.

NHL nyní čeká pauza kvůli Utkání hvězd. "Udělám si pohodu se snoubenkou (Nikolou) a pejskem, zajdeme si na nějakou dobrou večeři. Odpočineme si a pak do toho musíme jako tým vletět. Začít kopat a rvát to od podlahy, bez ohledu na soupeře. Hrát naši hru a nepolevit," řekl Rittich.

VIDEO: Rittich po gólu McDavida vzteky rozštípal hůl, branka ale neplatila

Góly

Domácí: 33:50. Davidson, 34:54. Kassian, 45:16. Davidson, . McDavid

Hosté: 01:32. Tkachuk, 14:21. Giordano, 47:50. Tkachuk

Sestavy

Domácí: Talbot (Montoya) – Russell, Nurse, Benning, Klefbom, Davidson, Sekera – Slepyšev, McDavid, Caggiula – Kassian, R. Strome, Maroon – Puljujärvi, Draisaitl, Cammalleri – Auvitu, Khaira, Lucic.

Hosté: Rittich (M. Smith) – D. Hamilton, Giordano, Hamonic, Brodie, Stone, Kulak – Ferland, Monahan, J. Gaudreau – Brouwer, Backlund, Tkachuk – Hathaway, Jankowski, S. Bennett – Lazar, Stajan, Lomberg.

Rozhodčí

Kozari, Nicholson – Daisy, Miller

Stadion

Rogers Place, Edmonton

Návštěva

18 347 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud