26. července 2018 • 15:03

Calgary miluje Iginlu! Legenda chystá konec po roce bez hokeje

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Předposlední červencový den bude tím posledním, kdy se Jarome Iginla může cítit jako aktivní sportovec, který si sportem vydělával na živobytí. Ten den totiž profesi hokejisty pověsí na hřebík. I když už rok nikde nehrál, pro celý hokejový svět jde o velké téma. Iginla, celým jménem Jarome Arthur-Leigh Adekunle Tij Junior Elvis Iginla, je totiž odcházející hokejový velikán, který už jen čeká na pozvánku do Hokejové síně slávy v Torontu. Přijde určitě.



Celkem pět dresů vystřídal v NHL nyní jedenačtyřicetiletý Iginla. Bez urážky k Pittsburghu, Bostonu, Coloradu či naposledy Los Angeles, ale každý hokejový fanoušek má jeho jméno spojené s týmem Calgary Flames. Tam válčil od svého vstupu do ligy v roce 1996, pro tenhle klub dával góly, pral se a dýchal. Kapitánem se stal v roce 2003 a byl jím dokud nedošlo k trejdu o deset let později.

Ten si Iginla vymohl, chtěl Stanley Cup... Nejblíže mu stejně byl v Calgary, když táhl tým v roce 2004 vyřazovací částí a výsledkem byla až stopka v sedmém zápase finále. Tehdy se radovala Tampa Bay s Pavlem Kubinou a Stanislavem Neckářem. Kanadský tým musel smeknout a od té doby se k finále ani nepřiblížil. Vlastně za tu dobu vyhrál jednu jedinou sérii play off. Vůdčí osobnost Iginlova formátu chybí.

U Flames na hráče nezapomněli, klubové sociální sítě jsou pár hodin po ozámení termínu tiskové konference o konci hráčovy kariéry plné vzpomínek na populární číslo 12. „Však jsem tady vyrostl. Za Flames jsem hrál sice až od devatenácti, ale už v juniorech jsme sem jezdívali na zápasy," vzpomíná.

Leckdo nicméně neví, že Iginlovým domovem nebylo od začátku Calgary. Mladého klučinu s nigerijskými kořeny draftoval v roce 1995 z jedenácté pozice Dallas, ale ještě v prosinci ho vyměnil za Joe Nieuwendyka, který se s Flames nemohl dohodnout na smlouvě. Výměna se vyplatila oboustranně, Calgary získalo tvář klubu, Nieuwendyk byl zase klíčovou postavou Dallasu při tažení za Stanley Cupem v roce 1999. Bral dokonce i Conn Smythe Trophy.

Tu Iginla ve své sbírce nemá, ale i tak má vitrínu plnou železa. Dvakrát se stal nejlepším střelcem a bral Maurice Richard Trophy, jednou získal Art Ross Trophy, Ted Lindsay Award, Mark Messier Leadership Award, King Clancy Trophy a NHL Foundation Award.

Iginla neválel jenom na ligové úrovni, hrdě nosil také dres s javorovým listem. Vyhrál mistrovství světa do 20 let i to klasické, zlato si odvezl také z olympijských her a uspěl na Světovém poháru. Nikde žádný bronz ani stříbro, tenhle muž byl rozený vítěz. Až na ten Stanley Cup...

„Tehdy jsme byli blízko a bylo to pro mě drsné. Ale samozřejmě to byla i úžasná cesta," vzpomíná na 14 let starou událost. „Bylo nádherné, jak nás celé město tenkrát tlačilo kupředu a musím říct, že když si na ty časy vzpomenu, vždycky to trochu zamrzí," vykládal legendární útočník pro SportsNet.

Čtyřiatřicátý nejproduktivnější hráč historie NHL už ví, že jeho sen o svém jménu na Stanley Cupu, je pasé, nicméně odkaz, který zanechal, je obrovský. A pozitivní.

„Kdybyste mi kdysi řekli, že budu hrát dvacet let a budu mít za sebou tolik báječných zážitků, neváhal bych a hned to bral. Plnil jsem si sny a vždycky nechal při hře na ledě úplně všechno," vykládá s tím, že kromě jediného získal všechno, co si během kariéry přál.

Že byl opravdickým vůdcem, který rozhodoval zápasy a zřídkakdy prohrál bitku potvrzuje i jeho dlouholetý spoluhráč z Calgary Craig Conroy, který po jeho boku došel před lety až do finále. „Jarome hokej vždycky miloval. Chodívali jsme na Vánoce k němu domů, na zahradě měl ledovou plochu a tam jsme spolu hrávali jeden na jednoho. Bylo úplně fuk, jestli jsme hráli NHL, nebo bojovali někde na dvorku, vždycky na něm bylo vidět, jak ho to strašně baví," pamatuje Conroy nyní asistent generálního manažera v Calgary.

„Pro mě je to navždy hráč Calgary Flames."

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud