28. července 2018 • 04:40

Český mladík pobláznil Rangers! Excelentní, zní z klubu. Hodně si věří

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pamatujete na únorovou přestupovou uzávěrku o obří trejd mezi Tampou a New York Rangers? Do pohybu se tehdy dalo celkem pět hokejistů a dvě volby v draftu, kromě ultra hvězdného Ryana McDonagha i český obránce Libor Hájek. Vedení "Jezdců" juniorského reprezentanta přetáhlo Lightning kvůli fyzickým parametrům, dobrému bruslení a charakteru. A také jim velkou měrou imponuje Hájkovo sebevědomí!



"Abych si vybojoval první tým, jsem ochotný udělat úplně všechno. Hrát za "áčko" bych chtěl už letos. Je to můj cíl a půjdu za tím," nechal se Hájek slyšet zkraje léta na Prospect Development Campu Rangers.

Odvážná slova 20letého kluka, viďte? Hájkovo sebevědomí má ale opodstatnění, ve WHL vloni za Reginu a Saskatoon, kde měl na dresu vyšité i "áčko", odehrál 58 utkání pro 39 bodů (12 +27). V Rangers si proto od něj slibují velké věci, šanci ukázat se dostane. Organizace z nejlidnatějšího města USA v nedávno skončené sezoně neudělala play off a přestavba kádru je v plném proudu. Větší porci utkání by měl dostat i další Čech Filip Chytil.

 

Právě Hájek byl posledním dílkem skládačky velké výměny, kdy se klub z Manhattanu zbavil bývalého kapitána Ryana McDonagha s útočníkem J.T. Millerem, aby získal forvardy Vladislava Namestnikova, Bretta Howdena, první volbu Rangers na draftu 2018 (pravé křídlo Vitali Kravtsov) i 2019 a právě rodáka ze Smrčku u Chrudimi.

"Viděl jsem ho hrát několikrát ve WHL a je opravdu úžasný, excelentní talent," řekl v rozhovoru pro NHL.com Adam Graves, bývalý útočník Rangers s 1152 starty v NHL, který má v klubu aktuálně na starosti dohled nad hokejovými operacemi.

"Zářil ve všech aspektech hry, na posledním juniorském světovém šampionátu byl nejlepším českým obráncem a jedním z nejlepších i celkově," pokračoval Graves. Češi tehdy prohráli s USA souboj o bronz 3:9 a Hájek se s osmi body podělil o pozici nejproduktivnějšího zadáka šampionátu s Kanaďanem Calem Makarem, prospectem Colorada Avalanche.

Chceme na tobě stavět!

O kvalitách 190 centimetrů vysokého obránce pohovořil i generální manažer Rangers Jeff Gorton. "Nemilujeme jen jeho vyzrálý herní projev, ale také jeho charakter! Hraje tvrdě, pokud útočník zamíří před branku, pořádně to od něj slízne. Dokáže i naskakovat do hry v jejím průběhu, je velmi variabilní," ocenil Gorton.

Budete to ale stačit na místo mezi osmy vyvolenými beky? Jistý spot v obraně Rangers má trojlístek Kevin Shattenkirk, Brady Skjei a Marc Staal. Dobře se jeví i Neal Pionk, za 28 duelů nasbíral vloni 14 bodů. A pak? Fredrik Claesson, který působil poslední tři roky v Ottawě a Rangers ho podepsali jako volného agenta, Brendan Smith a zřejmě Hájek.

"Je to silový bek, který neuhne. Na někom takovém bychom rádi stavěli a naše organizace by takový typ mohla využít. Na kempu jsme viděli, že je připravený, hodili jsme mu pomyslné laso a je jen na něm, zda se po něm vytáhne až do prvního týmu," dodal Gorton.

A reakce Hájka, který byl do NHL draftován z 37. pozice v roce 2016 a tehdy byl mimo jiné nejlepším Čechem? "Cítím se silný, cítím se připravený. Nechci znít nabubřele a přehnaně sebevědomě, ale věřím sám v sebe a chci hrát za Rangers už letos."

 

Libor Hájek ještě v barvách Saskatoon Blades
Libor Hájek ještě v barvách Saskatoon Blades

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud