Jan Denemark
Premium
10. října 2021 • 17:12

Česká mafie v NHL: Toronto, město zaslíbené. Práce v Arizoně i Detroit

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

V úterý to vypukne. Nejkvalitnější hokejový kolotoč se zase roztočí. Zase bude Connor McDavid ohromovat bodovými zisky, stejně tak David Pastrňák úsměvem bavit ligu po svých kulišárnách. Co však bude jiné, to jsou kluby, kde vyrostly silné české klany. Zatímco v minulosti bylo tohle označení dlouhá léta vymezeno pro Pittsburgh či New York Rangers, nyní se pozornost nově překlápí třeba k Arizoně. A hlavně k Torontu!



Česká mafie. Označení, které už v zámoří prošlo více kluby. Ne snad, že by několik celků získala do svých spárů nějaká nelítostná kriminální „klika“, spíše si tamní organizace na pár let podmanili čeští hokejisté. V tom nejlepším slova smyslu. Třeba v roce 2000 zasáhlo v dresu Pittsburghu do ročníku hned jedenáct našinců. „Bylo to příjemné a kamarádské. V šatně zněla čeština, hráči ostatních národností byli vlastně v menšině, takže nic nenamítali,“ zavzpomínal na ojedinělou sezonu pro Aktuálně tehdejší forvard Penguins Milan Kraft.

O pár let později se podobná situace opakovala v New Yorku, kde se, stejně jako v Pittsburghu, utvořila parta okolo Jaromíra Jágra . Zatímco tehdy se nejvyšší česká účast v kabinách zámořských klubů blížila číslu deset, dnes se za „českou kliku“ označují i týmy, kde působí alespoň tři tuzemští hokejisté. Klubem, který si trochu nečekaně takovou skupinu vytvořil, je Toronto. V létě si během několika hodin přivedl brankáře Petra Mrázka a útočníky Davida Kämpfa s Ondřejem Kašem. Všichni tři jsou jasné posily do prvního týmu.

„Jsem natěšený, až ho uvidím víc. Má skvělé schopnosti. Umí akci vytvořit i ji dotáhnout do konce. Ale zároveň je velmi těžké ho od puku odstavit. Bude se pravděpodobně pohybovat sestavou nahoru a dolů podle potřeby,“ vyjádřil se ke Kašemu trenér Maple Leafs Sheldon Keefe.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud