Jan Denemark
Premium
7. dubna 2022 • 11:15

Magická 50! Matthews jako Lemieux s Jágrem. Prospal: Střelci musí mít dar

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prázdná branka, rozhodnutý výsledek. Za jiných okolností by se trefě Austona Matthewse z 1. dubna proti Winnipegu nepřikládala pozornost. Jenže když dáte poprvé v kariéře 50. branku v sezoně NHL, je to jiné. Příznivci Toronta vyjekli nadšením, zase mají ve svých řadách střeleckou hvězdu největšího formátu. „Znamená to pro mě opravdu hodně. A bylo skvělé to zvládnout doma,“ culil se hrdina. O jak velký počin vlastně jde? V zamčené části článku si můžete přečíst rozhovor s Václavem Prospalem na téma minulých i současných kanonýrů.



Nejlepší střelec sezony v NHL dostává Maurice Richard Trophy. Právě legendární kanadský střelec Montrealu posunul hranice možného, co se týče schopností dostat puk do soupeřovy sítě. Richard, to je zámořské zosobnění hráče, jehož jediným úkolem je dát gól. Technicky, dorážkou, ránou či švihem. Jakkoliv. A byl to právě Richard, který jako první v historii dosáhl na metu 50 branek v jednom ročníku. Stalo se tak v sezoně 1944/45.

Právě tehdy se do hokejového povědomí dostal poprvé symbol magické padesátky. Bylo to tehdy o to silnější, že čtyřiadvacetiletá hvězda zaokrouhlenou řádku gólů nasázela za stejný počet utkání a vstoupila navždy do dějin. „Byl to monumentální počin. Fanoušci a média v Montrealu z toho tehdy po právu udělaly ohromnou událost,“ shrnul podstatu milníku hokejový historik Dave Stubbs.

Do hokejové hantýrky se od té doby vměstnal pojem „50 in 50“ označující naprostou hráčskou genialitu. Kromě Richarda zopakovali zmíněnou záležitost pouze Mike Bossy, Wayne Gretzky, Mario Lemieux a Brett Hull. Slušná společnost. Z hlediska hokejového prostředí se stanete navždy nesmrtelným, pokud se do zmíněné party prostřílíte.

24

Tolikrát se od zavedení platového stropu v roce 2005 podařilo dosáhnout hráčům NHL na metu padesáti branek v sezoně.

Zmíněná čtveřice pak vytvořila obraz moderního kanonýra. Superhrdinu, co je schopný i přes propracované obranné systémy a zlepšující se gólmanské schopnosti tým k výhře střelecky posunout.

„Nechtěli mi dát dost peněz, tak jsem se jich po domluvě s agentem zeptal, na kolik si cení padesátigólového střelce. A oni se mě ironicky zeptali, jestli si myslím, že dám

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud